CONTOH SOAL SELIDIK KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2010

Oleh : Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

Batu Pahat , 17 Mac (SMKPS) – Di sini saya sertakan soalan-soalan bagi memudahkan guru dan pelajar membina bahan grafik untuk bahagian dapatan kajian. Cadangan saya ialah Peta Minda dan Carta Pai.

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saad

Kampung Parit Raja Ahmad,

83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor.

BORANG SOAL SELIDIK KERJA KURSUS GEOGRAFI 2010

 

Nama : _____________________        Umur : ___________________

Alamat : ____________________     Pekerjaan : _________________

Arahan : Bulatkan pada jawapan yang sesuai

1. Jenis bahan yang dikitar semula

A. Kertas          B. Kaca             C. Mineral         D. Getah           E.Plastik           F. Tekstil

G. Sisa Makanan           H. Kayu              I. Air

2. Amalan kitar semula yang dijalankan

A. Menjual/membeli       B. Mengguna semula     C. Memberi sumbangan kepada pihak lain

D. Menghasilkan bahan baru          E. Mengurangkan penggunaan bahan

3. Kepentingan Kitar Semula

A. Menjimatkan penggunaan sumber      B. Menambah pendapatan         C. Peluang pekerjaan

D. Mengurangkan pencemaran               E. Memupuk kesedaran pentingnya alam sekitar

F. Memupuk sikap berjimat cermat         G. Menggalakkan daya kreativiti dan inovasi

H. Menceriakan persekitaran                  I. Mengurangkan penggunaan sumber

4. Masalah/halangan amalan kitar semula

A. Sikap           B. Kurang Pengetahuan             C. Kurang galakan         D. Kurang kemudahan

E. Kecurian       F. Kurang kerjasama                  G. Masalah pengurusan

H. Harga terlalu rendah              I. Kurang pusat pengumpulan

5.Langkah/cadangan untuk mengatasi masalah dalam melaksanakan kitar semula :

A. Kempen        B. Pendidikan   C. Kursus/bengkel/latihan          D. Gotong royong

E. Menyediakan kemudahan/pusat pengumpulan            F. Kerjasama dengan pihak berkuasa/komuniti

G. Menubuhkan Kelab Pencinta Alam Sekitar

Semoga bahan ini berguna dan memberi manfaat kepada anda semua.

-SMKPS-

About these ads

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKADEMIK SMKPS, KERJA KURSUS GEOGRAFI. Bookmark the permalink.

46 Responses to CONTOH SOAL SELIDIK KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2010

  1. afi says:

    terima kasih banyak2. borang ni sangat berguna untuk folio geografi saya

  2. knowledge (student0 says:

    salam, saya tak berapa fhm sngat borang soal selidik tu………..:)

  3. bUdAk BeIk ^^ says:

    thnx so much (^_^)

  4. eida says:

    thanks very much

  5. are long says:

    terima kasih bagi jawapan ye

  6. STAR Student says:

    nice :) i like this but actually this form is nothing to me , :( yeahh , i need the migrasi form ! ohh Goshh ! i need it ! please~ hope somebody can help me , :(

  7. i need the borang soal selidik urgent………..i dunt nue hw to do it!

  8. BORANG INI MANYAK BERGUNA………..

  9. argh..gramnyer…dh pnaterx2 bwt..cigu HILANG KAN..penatnya nk kena bwt balik dh nk dkat pekse pmr ney..cigu tuw suruh hantar cpatx2..geramnyer..argh!!!!!

  10. syaamil says:

    timo kaseh manyak2

  11. wowowowoowowwwwwowowoowowowwowowowoooowowowowowoo- TQ
    KLO XDER KOW AQ MAMPUS

  12. HuRrUn AiNa says:

    alhamdulillah,akhirnya dah siap kerja
    time kaseh

  13. pzul says:

    alhamdullillah, akhirnya,sy tau gak cm na nk wat keja geo ni. syukran

  14. naf says:

    tq for this borang

  15. zac says:

    bersyukur kpd ilahi kerana dapat siapkan kerja…….

  16. bavani says:

    thank u very much.it is very useful for me.once again i say thank u

  17. alhamdulillah, at last aku dpt gak ilham cane nak buat soal selidik geografi kitar semula. syukran ya…!!!

  18. myra says:

    x de contoh borang soal selidik yang migrasi ke???
    dah banyak tempat carik tapi x jmpe???
    tolong carikkan boleh…

    hop so!!

  19. ku says:

    adoi sakit pale nak wak carta cm ne eak?

  20. gurlzzzzz says:

    saya nak borang soal slidik migrasi… x de ker????/

  21. paradise says:

    cikgu , borang soal selidik untuk tajuk ke due tade ka cikgu ?

  22. Yin says:

    adakah soal selidik migrasi dalaman ke? T.Q

  23. lalola says:

    aah kerja kursus sejarah yg membebankan tu x de gak ke ?

  24. huda mcr says:

    thnx sngt2 coz bg sye cnth kerja kursus ni…
    mula2 x tau nk wat cmne, tp bile jumpe blog ni baru bleh wat sikit2..thnx yaa..=)

  25. aida says:

    Terima kasih byk2 kerana contoh kerja kursus ini byk membantu saya.Moga2 semakin murah rezeki atas perkongsian ilmu ini.

  26. adilla says:

    thnx!

  27. faiz says:

    ouh di sini rupe yee.!!
    soalan selidik.!!
    hehe.
    thankzz yee ckgu.!

  28. ais says:

    assalamualakum,blh x abg brikan cnth skli untk brang soal selidik tajuk migrasi dlaman pnddk

  29. benedict says:

    thank you so much…
    really hope can finish it…

  30. secret says:

    mujur ada yang ini

  31. aelisa says:

    waaaa… !
    nasib pat jumpe blog ni..
    tnx k !
    sangat2 membantu…

    = moga ceria selalu..=

    =]

  32. selamat malam saya inginkan borang soal selidik migrasi dalaman penduduk.saya meminta maaf jika bahasa saya agak kasarsedikit.tolo\ng maafkan saya.

  33. nurain says:

    cntoh krja khusus sjarah 2010 xdw kw ??

  34. affiq says:

    saya harap sgt2 . sekolah ini dpt membantu saya membuat borang soal selidik utk tajuk migrasi

  35. feeza says:

    thankz for this……

  36. SMKPS says:

    to Ah Lee = sama2… all the best buat awak..

  37. Ah Lee says:

    halo! apa khabar? saya Lee. saya murid perempuan ye,bukan lelaki.
    tapi cikgu2 dan kawan2 biasa panggil say mcm ni. :)
    saya amat berterima kasih kpd encik khamsuldin kerana buat contoh ini. contoh ini meringankan beban saya. terima kasih :)

  38. kalaiarasi says:

    tHaNK yOu 4 FolIO ….

  39. SMKPS says:

    to fazilah

    sama2…

  40. fazilah says:

    terima kasih kerana banyak membantu

  41. SMKPS says:

    to aieza

    sama2.. saya pun berasa seronok dan gembira apabila dapat membantu kamu semua dalam melaksanakan kerja kursus ini..

  42. aieza says:

    tk cg… contoh kerja kursus cg byk mbntu sy.. tk

  43. SMKPS says:

    Salam Abang Khamsuldin:

    Abang ni memang hebat la… banyak idea dan bahan yang diberi ini amat berguna untuk kami.. Terima kasih banyak-banyak, abang…

  44. SMKPS says:

    akamal = terima kasih keran menghargai sumbangan saya.. apa yang saya buat ini sekadar untuk membantu para pelajar untuk melengkapkan kerja kursus mereka…. saya puas bila dapat membantu kamu semua..

  45. akamal says:

    saya ingin ucapkan sekali lagi tertima kasih kepada orang yang menerbitkan contoh ini. dan saya berharap dengan contoh ini saya dapat membuat kerja kursus dengan lebih baik lagi. hanya tuhan sahaja dapat membalas jasa tuan atau puan
    terima kasih

  46. farid says:

    thanx 4 everything…
    moga2 allah tmbh rezeki…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s