PELANTIKAN PENGAWAS BAGI SESI TAHUN 2009 SMKPS

LEMBAGA PENGAWAS SMKPS SESI 2009

LEMBAGA PENGAWAS SMKPS SESI 2009

Oleh: Mohd Najhan Azman Hamid
Gambar oleh: Kelab Multimedia SMKPS

BATU PAHAT, 19 Feb (SMKPS) — Pelantikan Pengawas bagi sesi persekolahan SMKPS 2009 berlangsung dengan jayanya di tapak perhimpunan Dataran Kejat di sini Isnin lepas.

Perlantikan tersebut menyaksikan kemunculan wajah-wajah baru generasi pelapis muda menggantikan kekosongan jawatan yang ditinggalkan oleh generasi sebelumnya yang telah menamatkan sesi pembelajaran di SMKPS pada tahun lepas.

Ikrar dan janji setia pengawas baru dilafazkan dengan penuh semangat demi menggalas tanggungjawab dan peranan besar selaku pengawas SMKPS sesi 2009.

Dengan perlantikan jawatan ini secara rasminya mereka diberi kuasa oleh pihak sekolah untuk mengawal dan membantu guru mendisiplinkan pelajar dalam mematuhi peraturan sekolah.

Pengawas adalah individu yang dianggap sebagai ‘role model’ dan dipandang tinggi oleh pelajar-pelajar lain.Oleh yang demikian, mereka yang dipilih adalah terdiri dari pelajar yang telah melepasi proses saringan dan hanya yang terbaik, bertanggungjawab dan berdedikasi dilantik untuk sesi pengambilan bagi tahun ini.

Sijil watikah perlantikan disampaikan oleh Pengetua SMKPS Hajah Salbiah Maskan.

– SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

3 Responses to PELANTIKAN PENGAWAS BAGI SESI TAHUN 2009 SMKPS

  1. lina says:

    yup…im agreed with zahra…it suppose 2 be saad not saat…even it is jes a typing error n small mistake, but it will effect coz Saad is the “rasmi” word…hopefully, this comment will be concern by Sir Najhan…

  2. Salam, 1st of all, congrats for this blog…specially dedicated to Sir Najhan. But, it’s just the spelling of the title above the page…shouldn’t it be ‘SAAD’, not ‘SAAT’?

    😛

    Do visit our school blog at http://www.smksn.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s