JAMUAN KHAS MERAIKAN KEJAYAAN ATLET OLAHRAGA MSSD SMKPS

MENJAMU SELERA ... Sebahagian dari 44 atlet SMKPS yang menyertai Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah (MSSD) Batu Pahat kali ke-42 di Stadium Jalan Ampuan 6 Mac lepas. Jamuan makan tersebut dibelanja oleh Pengetua SMKPS Puan Hajah Salbiah.

MENJAMU SELERA ... Sebahagian dari 44 atlet SMKPS yang menyertai Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah (MSSD) Batu Pahat kali ke-42 di Stadium Jalan Ampuan 6 Mac lepas memakan hidangan masing-masing di Marry Brown Batu Pahat disini hari ini. Jamuan makan dibelanja oleh pengetua SMKPS Puan Hajah Salbiah.

Oleh: Mohd Najhan Azman Hamid
Gambar oleh: Kelab Multimedia SMKPS

BATU PAHAT,  21 Mac (SMKPS) — Jamuan khas meraikan kejayaan atlet olahraga SMKPS yang bertanding di Majlis Sukan-sukan Sekolah Daerah (MSSD) Batu Pahat kali ke-42 di Stadium Jalan Ampuan diadakan di Marry Brown dekat sini, petang tadi.

Majlis tersebut diadakan bagi menghargai 44 atlet olahraga SMKPS yang telah berjaya mendapat tempat ke-2 dengan meraih 29 pingat (enam emas, 15 perak, 8 gangsa) pada kejohanan kali ini.

44 atlet di bawah kendalian Ketua Jurulatih SMKPS, Norman Ibrahim telah berjaya mengumpul 168 mata, di belakang Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Syed Esa (SMKDSE) yang mengumpul 364 mata manakala Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Ismail (SMKTI) dengan 155 mata dan Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading (SMKSGD) dengan 147 mata.

Kejayaan tersebut sekaligus membuktikan kemampuan atlet SMKPS untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan atlet-atlet sekolah lain biarpun SMKPS bukan sebuah sekolah sukan.

Majlis dimeriahkan dengan aktiviti bergambar bersama atlet dan jamuan makan yang dibelanja oleh pengetua SMKPS Puan Hajah Salbiah. Kesemua guru-guru yang terlibat dengan MSSD kali ini, turut hadir bagi memeriahkan majlis.

— SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in KOKURIKULUM. Bookmark the permalink.

One Response to JAMUAN KHAS MERAIKAN KEJAYAAN ATLET OLAHRAGA MSSD SMKPS

  1. salina said says:

    wah…makan2!!!sedap nyer…knape x paw cikgu besor mkn pizza ke…hihihi…jes joke k…bgus amalan mjamu org ni…lg2 student…btambah brekat n murah rezki gitu….Amin….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s