KOKURIKULUM: PERTANDINGAN KAWAD KAKI BERMULA

MANTAP ... Sebahagian dari platun Kadet Kawad Kaki SMKPS (barisan hadapan) yang akan menyertai pertandingan kawad sempena Hari Kor Kadet Polis peringkat daerah Batu Pahat di padang SMK Tinggi, Batu Pahat pada 30 dan 31 Mac ini.

MANTAP ... Sebahagian dari platun Kadet Kawad Kaki SMKPS (barisan hadapan) yang akan menyertai pertandingan kawad sempena Hari Kor Kadet Polis peringkat daerah Batu Pahat di padang SMK Tinggi, Batu Pahat pada 30 dan 31 Mac ini.

Oleh: Mustaffa Siraj
Gambar oleh :Kelab Multimedia SMKPS

BATU PAHAT, 22 Mac (SMKPS) — Selepas berakhirnya kejohanan Olahraga MSSD, aktiviti kokurikulum daerah diteruskan dengan pertandingan Kawad Kaki peringkat daerah.

Pada 30 dan 31 Mac ini akan berlangsung pertandingan Kawad sempena Hari Kor Kadet Polis peringkat daerah Batu Pahat di padang SMK Tinggi, Batu Pahat.

Selaku naib johan kategori perempuan pada tahun lalu, sekolah kita sedang giat berlatih di bawah pengendalian Cikgu Sahri dan Cikgu Umi Kalthom. Platun gigih berlatih dari pukul 3 hingga 5 petang hampir setiap hari.

Menurut Encik Sahri, Ketua Guru Penasihat Kadet Polis SMKPS, platun sekolah dalam keadaan bersedia untuk memberi saingan pada pertandingan kali ini.

Seterusnya pada 13 hingga 15 April, akan berlangsung Karnival Kawad Kaki peringkat daerah di Kem Pengakap Jalan Tanjung Laboh.

Kawad Kaki KRS pada 13 hb, Puteri Islam dan Pengakap pada 14 hb dan GO Kadet Polis pada 15 April. Platun sekolah kita akan mengambil bahagian dalam setiap kategori berkenaan. Semoga mereka mampu menyinar pada kali ini!

— SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

5 Responses to KOKURIKULUM: PERTANDINGAN KAWAD KAKI BERMULA

 1. oLdTiMer~~ says:

  teRingT KenanGan 5TahUn BerkaDeT POLIs….
  BAnYak KenanGAn MAnis N paHIt…
  TerUs Kn PerJUangN mu

 2. dee says:

  ok..
  Tahniah. Umi and Sahri kerana meneruskan perjuangan.

  http://deefamily-keluargamanisku.blogspot.com

 3. dee says:

  Dah lupa ke dengan guru pemimpin yang lama? Apa2 pun semoga terus menyinar. Tq sahri dan umi yang meneruskan kegemilangan kadet polis dan tak pernah jatuh sejak diujudkan.

  Silalah ke http://deefamily-keluargamanisku.blogspot.com

 4. salina said says:

  kiri kanan…kiri kanan…kanan lagiiiiiiiiiiiiiiiiii….

 5. esbe says:

  semoga terus cemerlang smkps, go go penghulu saat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s