HARI PROFESIONALISME KALI PERTAMA 2009 SMKPS

HADIAH ... Guru Norasyikin menerima sebiji buah epal dari penceramah jemputan Pegawai Kaunselor Pentadbir Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Johor Bahru Abdullah bin Yusof .Lebih dari 20 biji buah epal diberikan sebagai hadiah suntikan semangat buat guru-guru SMKPS untuk memupuk budaya kerja berpasukan yang cemerlang

HADIAH ... Guru Norasyikin menerima sebiji buah epal dari penceramah jemputan Pegawai Kaunselor Pentadbir Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Johor Bahru Abdullah bin Yusof .Lebih dari 10 biji buah epal diberikan sebagai hadiah suntikan semangat buat guru-guru SMKPS untuk memupuk budaya kerja berpasukan yang cemerlang

Oleh: Mohd Najhan Azman Hamid
Gambar oleh: Kelab Multimedia SMKPS

BATU PAHAT, 29 Mac (SMKPS) — Hari Profesionalisme kali pertama 2009 untuk meningkatkan semangat muhibah dan kerja berpasukan di kalangan guru selamat diadakan semalam.

Pegawai Kaunselor Pentadbir Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Johor Bahru Abdullah bin Yusof selaku penceramah jemputan berjaya menyampaikan ceramah beliau yang bertajuk ‘Budaya Kerja Sepasukan Cemerlang’ sekaligus menyuntik semangat berpasukan yang tinggi antara guru-guru SMKPS.

Program yang berlangsung dari jam 8 pagi sehingga tengahari itu antara lain bagi membina sikap positif, integriti serta memupuk komitmen yang tinggi dalam melaksanakan tugas sebagai seorang guru.

Melalui ceramah tersebut pelbagai ilmu dikongsi untuk menghidupkan ukhwah seperti cara kerja berpasukan, cara-cara untuk mengatasi stress,komunikasi yang berkesan dan pelbagai petua untuk memperbaiki kehidupan seharian.

Pencermah jemputan Pegawai Kaunselor Pentadbir Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Johor Bahru Abdullah bin Yusof.

Penceramah jemputan Pegawai Kaunselor Pentadbir Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Johor Bahru Abdullah bin Yusof.

Abdullah berkata, lima petua bagi pengukuhan pasukan diperlukan iaitu kejelekitan ahli terserlah, kedua ada komunikasi terbuka, ketiga ada pengorbanan, keempat ada penglibatan dari semua ahli, dan terakhir setiap kekuatan yang ada pada ahli dapat dimanfaatkan.

“Jika petua ini di fahami dan diikuti maka pasukan tersebut boleh dikategorikan sebagai sebuah pasukan yang berkesan dan mempunyai semangat juang yang tinggi untuk berjaya,’katanya dalam ceramah tersebut.

Selain itu beliau juga menyarankan agar segala prasangka yang buruk dijauhkan dan para guru dianjurkan berfikir secara objektif dan positif terutamanya apabila berdepan dengan sesuatu isu yang melibatkan kepentingan bersama dan sekolah.

Pelbagai aktiviti menarik dijalankan dan Pengetua Puan Hajah Salbiah turut serta sebagai salah seorang peserta dalam ceramah tersebut.

– SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

3 Responses to HARI PROFESIONALISME KALI PERTAMA 2009 SMKPS

 1. pemerhati says:

  ala… epal murah..

 2. salina said says:

  wah…romantik la…dpt red epal gitu…mcm sempena ari epal lak…heheheh…enak epal kuwi nek di cokot…haha,nampak puan mazni kat belakang tu,,,mesti tringin gak nak dpt epal tu kan…kikihkih…ke tengah bergosip kat belakang tu..gayer mcm mcurigakan jer…kihkih…joke jer…jgn mare…
  pesanan penaja wat ckg2 smkps….SMGE ANDA SMUA BTAMBAH PROFESIONAL…ELAKKAN KONTROVERSI…TINGKATKAN PRESTASI
  -dari bekas anak didik kalian-

 3. Tahniah kepada Cikgu Nora dan cikgu2 lain yang turut menerima epal-epal yang enak tu..taknak kongsi ke cikgu2???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s