7 KEAJAIBAN DUNIA TERKINI

Oleh: Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
6 JUN (SMKPS) – Adakah anda semua telah tahu  tujuh keajaiban dunia yang terkini?

Pemilihan melalui survey secara rawak daripada seluruh dunia telah dilakukan di mana jutaan responden daripada internet, telefon, dan SMS sebulat suara telah memilih 7  keajaiban dunia yang terkini. Survey ini dilancarkan pada bulan Januari 2007  lalu oleh sebuah yayasan di Swiss.
7 Keajaiban Dunia yang terbaru itu ialah:

tembok besar cina
Tembok Besar Negara China

1. Tembok Besar Cina yang merupakan satu-satunya monumen yang terlihat dari angkasa luar. Panjangnya ialah lebih kurang 6352km

puing2 taman petra diyordina

Puing-puing Taman Petra Di Yordania

2. Petra satu  kota kuno di Yordania.

Patung Yesus di Brazil

Patung Yesus di Brazil

3. Patung Yesus Sang Juru Selamat di Rio de Janeiro, Brazil.

Machu Pichu di Peru

Machu Picchu di Peru

4. Machu Picchu di Peru.

Kota Tua Maya di Mexico

Kota Tua Maya di Mexico

5. Chichen di Mexico.

Collesium di Rom

Colosseum di Rom

6. Colosseum di Rom yang merupakan simbol penderitaan dan keceriaan.

Taj Mahal di India

Taj Mahal di India

7. Taj Mahal di India yang merupakan simbol cinta oleh Syah Jehan kepada Isterinya

-SMKPS-

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in ISU SEMASA. Bookmark the permalink.

4 Responses to 7 KEAJAIBAN DUNIA TERKINI

 1. bacang says:

  ingat tuw patung yg namanya patung siapa tu tdi….ada gempa roboh dweeeh…liat aja nanti….ALLAH murka.

 2. bacang says:

  baitullah……..kaleeeeeeee.

 3. adiyatma says:

  selamat atas terpilihnya new seven wonder tapi ada satu keajaiban dunia yang kurang menarik menurut saya.Saya rasa ada yang hebat dari itu misalnya borobudur

 4. cikgusaiful says:

  salam……sebenarnya semua orang telah tahu apakah 7 keajaiban dunia yang sebenarnya….tetapi ramai yang terlupa…1..penglihatan, 2..pendengaran, 3..sentuhan, 4..menghidu, 5..merasa, 6..berfikir, 7..berkata-kata…. keajaiban ciptaanNya….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s