BERSEDEKAH DENGAN SENYUMAN

Oleh : Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
6 JUN (SMKPS) – Semua orang pasti pernah tersenyum. Senyum adalah gerak tawa yang tidak bersuara untuk menunjukkan rasa senang, gembira dan sukacita. Senyum merupakan ekspresi positif. Dengan tersenyum, seseorang memberi kesan baik kepada orang lain. Memberi senyum merupakan satu kebaikan.

Senyuman yang menawan akan membahagiakan orang yang melihatnya

Senyuman yang menawan akan membahagiakan orang yang melihatnya

Senyum akan menyenangkan hati dan jiwa orang lain. Pahalanya sama seperti bersedekah.  Dari segi kesihatan, senyum sangat positif. Ketika seseorang  tersenyum, ia akan membuat suasana menjadi lebih riang. Orang di sekitar pasti ikut tersenyum dan merasa lebih bahagia.

Senyum mampu menghilangkan stress. Senyum boleh menghilangkan rasa lelah, bosan dan sedih. Senyum juga meningkatkan rasa imuniti supaya bekerja lebih  baik.

Dengan tersenyum juga boleh menghilangkan sakit fizikal, rohani dan  batuk. Senyum menurunkan tekanan darah. Senyum juga membuat kkita terasa awet muda. Senyum boleh menggerakkan banyak otot. Akibatnya otot wajah terlatih, sehingga kita tak perlu melakukan senaman wajah.

Senyum juga dapat meningkatkan tahap keyakinan terhadap diri sendiri. Senyum juga boleh mengubah perasaan, di mana jika kita bersedih dengan tersenyum akan dapat menghilangkan kesedihan kita.

Senyum yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w adalah senyum yang tulus dan ikhlas. Ketulusan dan ikhlas itu penting, sebab disitulah nilai pahala itu tersimpan. Senyum yang tulus hukumnya sunnah. Itulah sifat mukmin yang sejati…..

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in KISAH DAN TELADAN. Bookmark the permalink.

One Response to BERSEDEKAH DENGAN SENYUMAN

  1. :) says:

    senyum lah dari hati..dunia mu berseriiiiiiiiiiiiiiiii..wiwiiiittttt..ni senyum beria nih senyum kat photographer hensem agaknya ni kiki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s