KEPERLUAN MANDI WAJIB

Oleh: Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
6 JUN (SMKPS) – Pastikan mandi wajib dengan air Mutlak.

Ketahuilah bahawa mandi adalah sebahagian di antara taharah (bersuci) yang dianjurkan oleh syarak. Mandi itu akan menjadi wajib sekiranya berlaku perkara-perkara berikut kepada lelaki dan perempuan.

mandi

Pastikan air diratakan keseluruhan badan agar mandi kita sah dan diterima oleh Allah

Lelaki diwajibkan mandi apabila berlaku:-

 1. Keluar mani
 2. Bermimpi sehingga keluar mani

Wanita diwajibkan mandi apabila :-

 1. Sudah berhenti haidnya
 2. Sudah berhenti nifas
 3. Keluar mani
 4. Bermimpi sehingga keluar maninya

Lelaki dan wanita sama-sama diwajibkan mandi apabila terjadinya persetubuhan, sama ada keluar mani atau pun tidak.

Ada lima perkara yang perlu dilakukan oleh seseorang yang ingin mandi wajibnya itu sah dan sempurna iaitu:-

 1. Niat mandi – paling mudah “sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala”.
 2. Meratakan air keseluruh tubuh – perlu menggunakan air yang mutlak dan suci. Tidak boleh dicampurkan dengan sabun kedalam air mandian itu.
 3. Menggosok badan – air yang dilalukan di atas badan perlulah digosok sama ada dengan tangan atau kain.
 4. Menyelang-nyelangi rambut – air tersebut hendaklah sampai  hingga ke kulit kepala.
 5. Bersambung atau berturut – mandi itu hendaklah dibuat dalam satu masa dan tidak boleh dihentikan dalam masa yang tertentu dan disambung semula. Jika berlaku, ia perlu dilakukan semula.

Oleh itu, kita perlulah menjaga mandi wajib ini agar dapat dilakukan dengan sempurna dan lengkap. Ini kerana, jika mandi wajib tidak sah ia akan menyebabkan segala amalan atau ibadat yang kita lakukan akan sia-sia dan hanya mendapat kemurkaan daripada Allah s.w.t

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in KISAH DAN TELADAN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s