SELAMAT HARI BAPA

Oleh: Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
11 JUN (SMKPS) – Bapa….. Engkaulah Raja Hatiku…

Tarikh Hari Bapa adalah pada hari Ahad minggu ketiga bulan Jun pada setiap tahun, ini bermakna tahun ini jatuh pada 14 Jun 2009. Macam biasa hari bapa kurang disambut berbanding hari ibu. Walau apapun, bapa perlulah sentiasa diingati sepanjang masa dan bukannya dikenang pada tarikh-tarikh tertentu sahaja. Tanpa ibu bapa siapalah kita.

Bapa..
semasa kecil aku dibesarkan bagai menatang minyak yang penuh
semasa kecil aku dimanjakan dengan belaian gurauanmu yang indah
semasa kecil aku diberi penghargaan umpama seorang raja

Bapa..

Wak Arip Ikon bapa bagi SMK Penghulu Saad.

Wak Arip Ikon bapa bagi SMK Penghulu Saad.

ketika aku kecewa….
engkaulah semangatku
ketika aku sakit
engkaulah penawarku
ketika aku bersedih…
engkaulah air mataku..
ketika aku ketawa
engkaulah riangku
dan ketika engkau berduka?
aku harap akulah penawar duka laramu

Jasa bapa kepada kita sangat tinggi dan besar nilainya… Pengorbanannya mendidik, membesarkan kita dengan penuh kasih sayang tak terbalas oleh kita….

Bagi mereka yang masih mempunyai bapa hargailah dan sayangilah mereka sementara mereka masih ada didunia ini…

Bagi yang telah ketiadaan bapa, panjatkanlah doa agar roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan soleh.

Kasihnya Ibu membawa ke syurga,
Kasihnya Ayah sepanjang masa……….

SELAMAT HARI BAPA….

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in KISAH DAN TELADAN, SAJAK,PUISI DAN KUIZ. Bookmark the permalink.

2 Responses to SELAMAT HARI BAPA

  1. sayang_salmah says:

    ayah mmg patut dihargai…sbb ayah kita yang tegas tu , maka kita jadi orang berguna!!!

  2. azim says:

    tak nak tujukan lagu ke untuk Ayah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s