YANG ‘HILANG’ TELAH KEMBALI…

Oleh  :  Mustaffa Siraj

Alhamdulillah! Syukur kepada-Nya kerana saya diberi izin untuk kembali semula ke tanah air setelah meninggalkannya selama 2 minggu.

Sebelum saya menunaikan Umrah, saya ada berpesan kepada En Mohd Khamsuldin supaya berusaha untuk memasukkan post-post pada blog smkps. Terkejut saya apabila mendapati beliau telah memasukkan lebih 44 post.. Banyak tu! Tahniah dan syabas.. Anda memang mantap!

Blog smkps memerlukan lebih banyak penyumbang macam En Mohd Khamsuldin. Walaupun selepas ini beliau akan lebih sibuk dengan pengajian Masternya di UTM dan tugas sebagai Guru  Cemerlang, namun saya berharap beliau tidak akan melupakan blog smkps. Janganlah tinggalkan saya dan Sir Najhan terkapai-kapai di tengah siang!

Bersama-samalah kita mewarnakan blog smkps dengan info, bahan dan laporan dari masa ke semasa. Kata orang, lebih ramai lagi meriah! Tak gitu Encik Khamsuldin…

Saya juga akan menceritakan sedikit sebanyak pengalaman saya menunaikan Umrah dalam post-post yang akan datang. Walaupun saya mempunyai blog peribadi, namun rasanya tidak salah untuk saya kongsi pengalaman itu di sini. Mana tahu, akan ada yang teruja untuk menunaikan Haji atau Umrah nanti.. Dapatlah saya pahala… Dan di sini saya bukanlah nak ria’ .. Sekadar nak bercerita… Boleh kan…

Hidup menjunjung kebenaran, kebenaran menuju kesejahteraan.. dulu, kini dan selamanya…

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

2 Responses to YANG ‘HILANG’ TELAH KEMBALI…

 1. remy says:

  kita bersua kempali

 2. DAN 722 says:

  Akum…
  Syabas buat Cikgu Khamsudin kerana menghidup dan menceriakan suasana blog SMKPS.
  Terima kasih banyak-banyak kerana sudi belanja kami semua makan di bilik guru tengahari tadi (17/06/09)
  Memang sesuai kau dinobatkan GC….
  Apepun…
  Kami semua terhibur tiap-tiap kali jumpa kau di sesi persekolahan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s