SAMBUTAN HARI KOPERASI SEKOLAH 2009

Oleh: Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
22 JUN (SMKPS) – Sambutan Hari Koperasi Sekolah peringkat SMK Penghulu Saat berjaya dilancarkan pagi tadi bertempat di Dataran Kejat SMKPS.

Atur cara dimulakan dengan Ucapan Perasmian Oleh Puan Pengetua (Pn. Hjh Salbiah Bt. Maskan) disusuli dengan upacara penanaman pokok bunga sebagai satu simbolik bermulanya minggu koperasi peringkat sekolah.

Seterusnya bacaan perutusan daripada YAB Menteri Pelajaran Malaysia.. bacaan perutusan daripada Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia… dan perutusan daripada Yang dipertua Angkasa.

Tema pada kali ini ialah “Integrasi Koperasi Sekolah dan Koperasi Dewasa Teras Kecemerlangan” . Sambutan Hari Koperasi ini akan berlangsung selama 6 hari bermula 22 Jun – 27 Jun 2009. Pelbagai aktiviti dan program telah dirancang sepanjang berlangsungnya minggu koperasi sekolah.

Antaranya ialah :-

1)      Pengiktirafan Anggota Lembaga Koperasi Terbaik

2)      Anugerah Khas (kepada ALP yang banyak berjasa kepada kemajuan koperasi sekolah)

3)      Anugerah Koperator Terbanyak berlanggan

i)                    Kategori Pelajar

ii)                   Kategori Panitia, Unit dan Persatuan

4)      Pertandingan Mencipta Logo Koperasi

5)      Bazar Koperasi

6)      Mesyuarat Agung Koperasi

7)      Edaran Cenderahati Hari Koperasi Sekolah

8)      Pertandingan Teka Harga Barang

9)      Sumbangan kepada pelajar  yang kurang berkemampuan

 Tulang belakang koperasi SMKPS. Dari kiri “Pn Umi Kalsum Bt. Idham, Pn Hjh Fatimah Sharah Bt. Hitam, En. Mashudi B. Said dan Pn Bibah Bt. Tumin”

Tulang belakang koperasi SMKPS. Dari kiri “Pn Umi Kalsum Bt. Idham, Pn Hjh Fatimah Sharah Bt. Hitam, En. Mashudi B. Said dan Pn Bibah Bt. Tumin”

Diharapkan Sambutan Hari Koperasi Sekolah kali ini akan berjalan dengan lancar dan jayanya. Syabas dan Tanniah diucapkan kepada AJK Koperasi SMKPS yang berusaha gigih menaikkan nama Koperasi Sekolah setanding dengan koperasi-koperasi yang lain.

Buat warga SMKPS, teruskanlah sokongan anda dengan membeli barangan daripada koperasi sebagai satu usaha dan sumbangan kepada kemajuan dan pembangunan koperasi SMKPS….

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

4 Responses to SAMBUTAN HARI KOPERASI SEKOLAH 2009

 1. sazlin aida says:

  apa wattttttttttttttt

 2. sharifah says:

  teruskan usaha..moga2 kejayaan dapat dicapai

 3. mila says:

  bagus2 tapi boleh x buat hari koperasi 2 dlm bahasa inggeris sebab sya kena wat karangan dlm bahasa inggeris tapi sya x tahu lah ……….please help me teacher

 4. DAN 722 says:

  Akum…
  Tahniah kepada guru-guru yang terlibat secara khusus bagi meningkatkan ekonomi Koperasi SMKPS, Batu Pahat, Sendirian Berhad…
  Tersangat benar hadis Rasulullah S.A.W yang bersabda : 90% rezeki adalah dari sumber perniagaan…

  Teruskan niat suci murni ini…

  Pepun, saya dari jauh hanya mampu mendoakan agar Allah S.W.T melipat gandakan rezeki kepada cikgu-cikgu semua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s