WARNA WARNI HARI TERBUKA SMKPS 2009

Oleh: Mohd Khamsuldin Abdul Wahab
30 JUN (SMKPS) –  Hari Terbuka SMK Penghulu Saat telah berjaya dijalankan dengan sempurnanya. Sambutan yang diterima daripada ibu bapa sangat menggalakkan….

Syabas dan Tahniah kepada semua guru dan kaki tangan sekolah yang bertungkus lumus memastikan Hari Terbuka berjalan dengan lancar. Ibu bapa telah datang seawal jam 7.30 pagi lagi untuk menunaikan kewajipan masing-masing…

Berikut beberapa kenangan gambar yang boleh menjadi tatapan pembaca sepanjang Hari Terbuka SMKPS 2009 berlangsung..

Penyambut tetamu (Hj. Rahman dan pengawas)

Penyambut tetamu (Hj. Rahman dan pengawas)

Penjaga pertama yang tiba seawal jam 7.15 pagi. Tahniah diucapkan

Penjaga pertama yang tiba seawal jam 7.15 pagi. Tahniah diucapkan

Terima kasih kepada semua ibu bapa yang sudi menghadirkan diri ke sekolah demi melihat kejayaan dan masa depan anak-anak mereka terjamin. Sesungguhnya setiap ibu bapa inginkan anak mereka berjaya di dunia dan di akhirat..

Puan Suziana Bt. Abdullah bersedia menjalankan tugas

Puan Suziana Bt. Abdullah bersedia menjalankan tugas

3 dara pingitan SMKPS.. Jelitakan???

3 dara pingitan SMKPS.. Jelitakan???

en yahya

En. Yahya sedang khusyuk berbincang dengan ibu bapa

Penjaga tunggu turn berjumpa guru

Penjaga tunggu turn berjumpa guru

Post istimewa pelajar 5 SMKPS

Post istimewa pelajar Ting 5 SMKPS

Keadaan pasar jualan yang sesak di SMKPS. Pelajar pun pandai berniaga

Keadaan pasar jualan yang sesak di SMKPS. Pelajar pun pandai berniaga

Kelas 5 Aktif dengan jualan nasi ayamnya.

Kelas 5 Aktif dengan jualan nasi ayamnya.

Otak-otak Parit Sulong.. Sedap wehhh..

Otak-otak Parit Sulong.. Sedap wehhh..

Nanti yek.. Nugget belum goreng (4 Aspirasi)

Nanti yek.. Nugget belum goreng (4 Aspirasi)

3 Aktif dengan kuih-muihnya

3 Aktif dengan kuih-muihnya

Car wash pun ada.. Mantap betul!

Car wash pun ada.. Mantap betul!

Pihak sekolah akan terus berusaha sedaya upaya untuk melahirkan “produk” Penghulu Saat yang berkualiti dan dapat memberi sumbangan yang bermakna kepada agama, bangsa dan negara…

-SMKPS-

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

11 Responses to WARNA WARNI HARI TERBUKA SMKPS 2009

  1. hafizin95 says:

    as’kum cikgu,bleh x ckgu tambah sikit pasal sejarah sekolah penghulu saat

  2. ex_SKPL says:

    Salam Perjuangan :-

    Seronok jadi pelajar kan…cikgu selalu ambil berat tentang pelajaran pelajar2nya.
    Ingat masa budak2 dulu…takut kena marah oleh mak.sebab keputusan peperiksaan begitu teruk.sanggup tiru tandatangan mak, kat buku kemajuan sekolah..
    akhirnya mak tahu jugak…mak hanya berlinangan air mata, mak tak ucap apa2 pun…mak., Adik minta ampun dan maaf..hanya tulah yang adik buatkan mak terasa hati..Adik dah serik nak menyakitkan hati mak.

    P/S :- kepada kedua guru saya yang dah pulang kepangkuan Illahi,
    Cikgu Rahmah dan juga Cikgu Zaharah yang mengajar saya ketika saya darjah satu di SKKR…
    Cikgu berdua yang ajar saya, bagaimana saya dapat membaca dan mengira dalam tempoh yang singkat..hinggakan saya dapat nombor satu dikelas satu kuning dahulu..
    Semoga Allah mencucuri Rahmat keatas kedua-kedua Cikgu saya ini,Ameen

  3. SMKPS says:

    kelas 2 azam = mengucapkan selamat menyambut Hari Terbuka dan Keusahawanan… Tahniah kepada pihak sekolah yang telah berjaya menjalankan aktiviti tersebut….

  4. salinasaid says:

    sape yg guru displin ni…ala takottttttttttttttttnyerrrrrrrrrrrrrrrrr!
    hihihi
    if ckg rotan, sy rotan lek!

  5. SMKPS says:

    Wah.. Parking kat KLCC pun cuma RM5 aje… ni sampai RM8.. Melampau tu.. he..he.. Kalau calarkan keta guru nanti saya rotan. Saya guru disiplin tau. he..hee

  6. salinasaid says:

    layak aje! ley miage skali…if kete ckg2 nak park, sy kenakan caj rm8 ke…kan lumayan…mane ckg2 yg ketenye beso gedabak n gah di pandang, sy keneak cas lebih…xmau byr, calarkan je.hihi

  7. SMKPS says:

    Orang macam awak mana layak jaga parking… Mestilah jadi PENYERI kat SMKPS. He…he..

  8. salinasaid says:

    nak posting s a teacher kat smkps, xdapekla kot….tp dlm ati ni tingin gak berkhidmat kat sek sndiri..de job jage parking x kat sane…hihi…

  9. SMKPS says:

    Tunggu Salina posting kat SMKPS dululah…

  10. salinasaid says:

    bile ek smkps nak wat ari canteen…nak soping la…

  11. salinasaid says:

    hihi…msti ckgu2 gumbirakan coz leh lek awal rini……..YAHUUUUUUUUUUUUUU!!!!

    bocah2 hey lagi la sukak…kihkihkih…jage2, yg penyata banyak merah tu, lek kene sebat punggong dgn abah…

    yg penyata “BAIK PUNYER” tu leyla redeem adiah kat parents…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s