RAKAMAN FOTO DI MEKAH DAN MADINAH

oleh  Mustaffa Siraj

Semasa menunaikan Umrah bulan lalu, saya ada mengambil foto di sekitar Mekah dan Madinah. Berikut sebahagian daripada  foto yang diambil untuk tatapan pelawat blog.

KAABAH... Jemaah sedang bertawaf

KAABAH... Jemaah sedang bertawaf

MASJIDILHARAM... Menaranya bersinar terang pada waktu malam

MASJIDILHARAM... Menaranya bersinar terang pada waktu malam

SA`IE ... Jemaah berjalan dari Safa ke Marwah

SA`IE ... Jemaah berjalan dari Safa ke Marwah

BEKAS TELAGA ZAMZAM

BEKAS TELAGA ZAMZAM DI MUZIUM MEKAH

BUKIT UHUD

BUKIT UHUD...Tempat persemadian para syuhada Perang Uhud, termasuk Saidina Hamzah(r.a.)

MASJID NABAWI... Pandangan dari hadapan

MASJID NABAWI... Pandangan dari hadapan

Semoga paparan di atas dapat memberi sedikit sebanyak keinginan kepada para pelawat blog untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mekah dan Madinah, sama ada untuk menunaikan Haji atau Umrah.  Sesungguhnya tempat berkenaan memang meruntun nurani sesiapa yang pernah menjejakkan kaki. 
Ya Allah, jadikan hajat kami untuk menjadi tetamu-Mu menjadi realiti. Amin.
-SMKPS
Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in KISAH DAN TELADAN. Bookmark the permalink.

6 Responses to RAKAMAN FOTO DI MEKAH DAN MADINAH

 1. Jamlan Matnin says:

  insyallah

 2. SMKPS says:

  Sdr Jamlan
  Semoga saudara dapat ke sana dan selamat kembali.. Hayati apa yang dilalui dan laksana segala rukunnya bersekali dengan doa..

 3. Jamlan Matnin says:

  Assalamualaikum saudara insyaallah saya dan keluarga akan menjejaki kaki ketanah suci pada pertengahan mac ini, semuga saya dapat melihat keindahan yang tak ternilai,doakan lah kami agar mendapat umrah yang mabrur. amin

 4. Andy says:

  alhamdulillah…terasa sebak melihat gambar dr mekah itu…berimpian sy, akan peluang n masa sy juga mahu kesana, bersekali membuat upah haji n umrah untuk allahyarhamah ibu saya…semoga allah mempekenankan impian saya tersebut secepatnya…Insya’Allah

 5. SMKPS says:

  Salam, sdr Jasman:
  Terima kasih krn melawat blog kami.. Semoga sdr sampai lagi ke Tanah Suci.. Memang teruja semasa di sana..Sukar dilupakan….

  Jazakallah…

 6. Jasman says:

  Salam.

  Post anda membuat sy teringin kembali lagi ke tanah suci… semoga allah memberi rahmat buat anda….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s