NOR ADIKA NOR AZMAN TERIMA PANGKAT PEGAWAI WARAN 11 KRS

Nor Adika sedang menerima sijil Pegawai Waran 11

Nor Adika sedang menerima sijil Pegawai Waran 11

Oleh : Mustaffa Siraj

Foto: Mashudi Md Said

BATU PAHAT 14 Julai ,(SMKPS) – Nor Adika Nor Azman dari SMKPS berjaya memperoleh pangkat Pegawai Waran 11 setelah lulus pelbagai ujian semasa kursus Sarjan Kadet Remaja Sekolah (KRS) yang diadakan minggu lalu di Johor Bahru.

Pada kursus berkenaan, yang diadakan di SMK Jalan Tasik Utara dan Pusat Kokurikulum, Jabatan Pelajaran Johor di Johor Bahru, Nor Adika telah menempuh pelbagai ujian, antarannya Ujian Membuat Gajet, Ujian Kawad dan Ujian Kecergasan.

“Ujian-ujian begitu mencabar. Misalnya untuk ujian kecergasan, saya perlu berlari 2,400 meter dalam tempoh 12 minit. Begitu juga Ujian Kawad, di mana perlu melalui ujian memberi arahan dan ujian suara. Saya tidak menyangka akan menempuh semua ujian itu, kerana pada mulanya saya membayangkan perkhemahan biasa akan saya jalani,” ujarnya.

Pelajar kelas 4 Aman itu melahirkan rasa syukur kerana berjaya melepasi segala ujian itu walaupun tanpa persediaan yang rapi. Baginya, kejayaan mendapat pangkat Pegawai Waran 11 merupakan sejarah baru dalam hidupnya dan berjanji untuk melaksanakan amanah serta tanggungjawab untuk memantapkan KRS sekolah ini.

Puan Noriza Kastory, Ketua Guru Penasihat Kadet Remaja Sekolah SMKPS melahirkan rasa gembira atas kejayaan Nor Adika Nor Azman dan berharap kejayaan itu akan memberi inspirasi kepada ahli KRS yang lain untuk menurut jejak langkahnya.

Tahniah kepada Nor Adika Nor Azman. Jawatan Pegawai Waran 11 kini milik anda!

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

3 Responses to NOR ADIKA NOR AZMAN TERIMA PANGKAT PEGAWAI WARAN 11 KRS

  1. krsn9 says:

    Layari laman Bahagian Latihan KRS N9 di http://latihkrsn9.blogspot.com

  2. hohohoho!!!!!tahniah lah…

  3. ainlee says:

    tahniahhh!!!!
    smoga sukses slalu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s