KEBERANIAN YANG DIKEHENDAKI…

BERANI DAN YAKIN... Dato  Dr sheikh Muszaphar, angkawasawan negara

BERANI DAN YAKIN... Dato Dr sheikh Muszaphar, angkawasawan negara

Rencana dan Gambar oleh : Mustaffa Siraj

 • Berani mempertahankan agama, bangsa dan tanah air daripada ancaman anasir buruk di dalam dan luar negeri
 • Berani menegur perkara yang bertentangan dengan agama, yang dilakukan oleh orang lain, Jika tidak dengan perbuatan, dengan perkataan.
 • Berani memberi pandangan dan pendapat yang membina disertai hujah dan alasan yang bersesuaian.
 • Berani menolak pelawaan yang berunsur kejahatan dan maksiat. Jika rakan mengajak menghisap dadah, tolak dengan tegas.
 • Berani menyelamatkan orang lain, yang bermasalah.  tetapi jangan sampai nyawa sendiri terancam.
 • Berani menghadapi dugaan dan cabaran hidup. Jangan jadi penakut dan cepat patah semangat.
 • Berani mempertahankan pendirian, tidak mudah goyah dengan pujukan dan rayuan.
 • Berani meneroka peluang baru, tidak statik atau cepat berpuas hati dengan apa yang ada
 • Berani membuat perubahan, eksperimen, inovasi dan penambahbaikan bagi menghasilkan yang lebiha baik
 • Berani mengambil risiko dan kemungkinan gagal dalam sesuatu perkara yang dilakukan

 

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH, ISU SEMASA. Bookmark the permalink.

3 Responses to KEBERANIAN YANG DIKEHENDAKI…

 1. amoi says:

  tahniah DAN722, teruskan

 2. amoi says:

  wah, dan722 hebat ye! memang orang hebat memang begitu

 3. DAN 722 says:

  Akum :-

  “Dare To Fail” Berani Gagal

  1.Thomas Edison sebelum menciptakan sebiji mentol, dia telah gagal sebanyak 2000 kali, apabila ditanya kepadanya, kenapa anda gagal sebanyak 2000 kali sebelum menghasilkan sebiji mentol lampu. Dia berkata,”Saya bukanlah gagal sebanyak 2000 kali, tetapi saya menemui 2000 cara sebelum menghasilkan sebiji mentol lampu.

  2. Frederick W. Smith seorang “milionaire”, pernah ditolak kajiannya kerana mengkaji tentang penghantaran barang dapat disampaikan dengan secepat mungkin. kajiannya itu ditolak pada tahun 1966.Sekarang, kerana ideanya semua penghantaran barang dapat disampaikan dengan cepat dan mudah. beliau adalah “Founder Federal Express’ FedEx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s