INSAN HEBAT DI MALAYSIA

 

LEE CHONG WEI...  Jaguh badminton dunia

LEE CHONG WEI... Jaguh badminton dunia

Rencana dan Foto oleh : Mustaffa Siraj

Insan-insan berikut dapat dianggap sebagai insan hebat:

  • Tun Dr Mahathir. Selama  22 tahun menjadi Perdana Menteri, beliau berjaya membawa Malaysia ke era kemajuan dan pembangunan pesat. Pelbagai dasar diperkenalkan, menggambarkan beliau sebagai pemimpin bervisi dan terkemuka. Dalam usianya 84 tahun sekarang, mindanya masih tajam dan berbisa. Dianggap banyak pihak sebagai genius Melayu.
  • Prof Diraja Ungku Aziz. Dalam usia lebih 80 tahun, beliau juga insan hebat. Mengasaskan Tabung Haji dan Biro Perkhidmatan Angkasa. Pendapatnya dirujuk kerana bernas
  • Allahyarham Tun Razak. Arkitek pembangunan negara tahun 60-an hingga 1975. Memperkenalkan rancangan FELDA, projek raksasa pembangunan tanah yang kini menjadi rujukan antarabangsa. Usaha `social engineering’ beliau membuahkan hasil.
  • Dato Azhar Mansur. Usaha beliau mengelilingi dunia dalam tempoh 190 hari  secara solo menggambarkan keupayaan beliau yang cemerlang. Jalur Gemilang berjaya membelah lautan dan mengukir nama Malaysia
  • Dato Nicholl Ann David, pemain no 1 skuasy dunia dengan memenangi banyak kejuaraan dunia menggambarkan insan yang cemerlang dan disegani rakan dan lawan.
  • Dato Lee Chong Wei, pemain nombor 1 badminton dunia sekarang. Masih bertahan dan mengumpul lebih banyak kejuaraan. Sekarang sedang bersedia untuk Kejohanan Badminton Dunia.
  • Dato Dr Sheikh Muszaphar Abdul Shukur menjadi angkasawan negara pertama dan berjaya sampai ke angkasa lepas. Wajah  jejaka tampan, bijak dan peramah ini membanggakan negara

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in ISU SEMASA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s