MAJLIS KHATAM QURAN DAN PENUTUP BULAN KEMERDEKAAN

Guru lelaki sedang bersedia untuk majlis Khatam Quran

Guru lelaki sedang bersedia untuk majlis Khatam Quran

Berita  Oleh  : Mustaffa Siraj

Foto oleh : Nazrul Helmi Boiran

BATU  PAHAT, 17 September 2009, (SMKPS) –   Majlis Khatam Quran dan Penutup Bulan Kemerdekaan peringkat SMKPS berjaya disempurnakan pagi tadi, bertempat di dataran Kejat SMKPS. Majlis dihadiri Pengetua, guru-guru dan para pelajar.

Dalam ucapannya, Puan Hajah Salbiah Maskan, Pengetua SMKPS mengingatkan para pelajar supaya terus mengamalkan cara hidup Islam dan tidak terhad pada bulan Ramadan sahaja. Beliau menghargai sumbangan guru-guru dalam melaksanakan aktiviti Tadarus Quran, Solat Hajat dan aktiviti sepanjang sambutan Bulan Kemerdekaan.

Pengetua SMKPS menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan Bulan Kemerdekaan

Pengetua SMKPS menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan Bulan Kemerdekaan

Beliau turut menyampaikan hadiah kepada pemenang pelbagai pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan. Di samping itu beliau turut menyampaikan sumbangan kepada pelajar kurang berkemampuan sempena sambutan Aidilfitri.

Kemudian guru-guru lelaki dan sebahagian pelajar telah melaksanakan bacaan Khatam Quran, yang dipimpin oleh Ustaz Mohd Pauzan bin Wan. Bacaan doa khatam Quran dipimpin oleh Encik Mohd Arif  Othman, pengerusi PIBG SMK Penghulu Saad.

Sebagai cenderamata, guru-guru telah diberikan bunga telur dan pulut kuning .  Acara diakhiri dengan guru-guru dan para pelajar bersalam-salaman dan bermaafan sempena hari Raya yang akan tiba.

Guru-guru perempun bersalaman dan bermaafan dengan pelajar

Guru-guru perempun bersalaman dan bermaafan dengan pelajar

Program Ihya Ramadan selama sebulan dianggap berjaya dan berjalan mengikut jadual. Aktiviti Tadarus Quran mendapat kerjasama baik semua pihak, begitu juga Solat hajat Tingkatan 3 dan 5.

Semoga amalan kita diterima oleh Allah swt…

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s