LIGA BOLA SEPAK VETERAN JPNJ: BATU PAHAT SERI 2-2 DGN PONTIAN

Pemain Batu Pahat, Ismail Latif (berjersi biru) mengeluarkan bola daripada kubu Batu Pahat

Pemain Batu Pahat, Saiful Sahri (berjersi biru) mengeluarkan bola daripada kubu Batu Pahat

Berita dan gambar oleh:  Mustaffa Siraj

BATU PAHAT, 4 Oktober , (SMKPS) – Pasukan Bola sepak MSKPP Veteran Batu Pahat mencatatkan keputusan seri 2-2 dengan Pontian dalam perlawanan separuh akhir Liga Veteran JPNJ yang berlangsung di padang SMK Tinggi petang ini. Pontian merupakan juara MSKKP tahun 2008.

Batu Pahat menguasai perlawanan dan mencipta banyak peluang baik. Mohd Daud Husin, penyerang BP terlepas dua peluang awal sebelum menyungkit bola untuk gol pertama Batu Pahat . Bagaimanapun, penjaga gol Batu Pahat gagal pula menyelamatkan sepakan lambung pemain Pontian untuk gol penyamaan.

Di separuh masa kedua, kesilapan pemain pertahanan Batu Pahat, Ismail Latif telah menghadiahkan gol kepada Pontian. Batu Pahat kemudian mendapat   sepakan penalti, dan berjaya disempurnakan oleh Mohd Daud Ahmed.

Batu pahat hampir mendapat gol kemenangan pada minit-minit terakhir, namun tendangan lambung Bahrim Jalal terkena palang gol. Keputusan kekal hingga akhir perlawanan.

Pengurus Batu Pahat, Haji Abas Abdul Aziz berpuas hati dengan tahap permainan Batu Pahat, yang berjaya menguasai perlawanan. Beliau berharap pasukan Batu pahat akan menggandakan latihan sebelum berkunjung di separuh akhir kedua  di Pontian Ahad ini.

Pemain-pemain kemudian dibawa  ke Restoran Asam Pedas  Kg Merdeka untuk menikmati jamuan malam, yang ditaja oleh Pengerusi Bola Sepak Veteran Batu Pahat, Puan Hajah Salbiah Maskan.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in ISU SEMASA. Bookmark the permalink.

2 Responses to LIGA BOLA SEPAK VETERAN JPNJ: BATU PAHAT SERI 2-2 DGN PONTIAN

  1. SMKPS says:

    Ya, memang sengit, Dan 722.. Rugi tak tengok. Ahad depan pusingan kedua di Pontian. Boleh beri sokongan.. Bos dan saya ada sekali

  2. DAN 722 says:

    Macam Man U Lawan Sunderland Jer
    Mesti Sengit Ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s