SELAMAT MENDUDUKI SPM KPD PELAJAR TINGKATAN 5

Oleh: Mustaffa Siraj

Gambar oleh : Ustaz Ihsanuddin

 

Amanat terakhir yang disampaikan oleh Pengetua SMKPS, Puan Hajah Salbiah

BATU PAHAT, 17 November (SMKPS)  – Seramai hampir 200 pelajar Tingkatan 5 SMKPS akan memulakan perjuangan di  medan peperiksaan apabila  peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan bermula esok dan berakhir pada 16 Disember nanti.

Pada pagi esok, pelajar akan menduduki kertas Bahasa Malaysia 1 dan2, diikuti kertas Sejarah 1 pada sebelah petang. pada hari Khamis pula, pelajar menduduki kertas Bahasa Inggeris 1 dan 2, serta kertas Sejarah 2.

Pada hari semalam, berlangsung majlis Restu Ilmu untuk mereka, bertempat di surau SMKPS. Majlis dimulakan dengan Solat Dhuha, Solat Hajat dan  Bacaan Yasin.  Seterusnya Raja  Zakaria Raja Ali telah berucap sebagai mewakili guru-guru.

Pengetua SMKPS, Puan Hajah Salbiah bt Maskan sempat bertanyakan khabar kepada ibubapa pelajar

Kemudian, Encik Mohd Arif Othman telah menyampaikan ucapan. Ini diikuti ucapan oleh Pengetua SMKPS. Puan Hajah Salbiah Maskan. Antara lain, beliau meminta pelajar supaya berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam SPM ini ke arah masa hadapan yang lebih cerah.

Para pelajar bersalam-salaman dan bermaaf-maafan diantara guru dan ibubapa

Majlis diakhiri dengan acara bersalam-salaman dan bermaaf-maafan antara pelajar, guru dan ibu bapa. Suasana hiba dirasakan, tambahan pula diiringi bacaan selawat.

Sidang Blog SMKPS mengucapkan selamat menempuh peperiksaan kepada pelajar SMKPS, semoga kejayaan menjadi milik anda.. Amin

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

One Response to SELAMAT MENDUDUKI SPM KPD PELAJAR TINGKATAN 5

  1. moge2 cpew yg nk amek sPm llus dgn cmerlang,,amin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s