BUKU ANTOLOGI PUISI KARYA GURU DAN PELAJAR SMKPS DITERBITKAN

Muka hadapan antologi Tinta Kencana


Oleh: Wartawan Blog SMKPS

BATU PAHAT, 13 Januari (SMKPS) – Buku antologi puisi karya guru dan pelajar SMKPS bertajuk `Tinta Kencana’ berjaya diterbitkan dan akan dilancarkan pada Isnin, 18 Januari nanti.
Buku itu memuatkan 71 buah sajak guru dan pelajar SMKPS. Syarikat Nusabuku Enterprise, yang dimiliki penulis terkenal, SM Zakir yang berpejabat di Kuala Lumpur diberi kepercayaan mencetak antologi itu.

Penyelaras projek, Encik Mustaffa Siraj memberitahu bahawa buku berkenaan merupakan projek bersama sekumpulan pelajar, kebanyakannya dari Kelas 4 Aktif tahun 2009. Terdapat pelbagai tema di dalamnya, antaranya tema kekeluargaan, dunia pelajar, alam sekitar, persahabatan dan keagamaan.

ENCIK MUSTAFFA... Penyelaras Projek

Menurut beliau lagi, 29 pelajar telah dibimbing secara intensif dan mereka berjaya menghasilkan lebih 60 sajak pada awalnya. Setelah ditapis, 43 sajak pelajar telah dipilih. Guru-guru SMKPS turut menyumbangkan karya, iaitu Cikgu Ramlan Pit, Cikgu Umi Kalthom Idham, Cikgu Norman Ibrahim, Cikgu Rashidah Harun dan Cikgu Mustaffa sendiri.

Majlis pelancaran akan disempurnakan oleh Puan Hajah Salbiah bt Maskan, Pengetua SMKPS. Buku itu akan dijual kepada guru dan pelajar serta orang ramai dengan harga RM8. Menurut Encik Mustaffa lagi, usaha menerbitkan karya ini adalah atas galakan pengetua SMKPS dan kesedaran bahawa pelajar SMKPS memiliki bakat menulis yang boleh diketengahkan. Kepada sesiapa yang berminat untuk membelinya, sila berhubung dengan mana-mana guru SMKPS.

Semoga buku ini dapat mencetuskan minat berkarya kepada para pelajar dan guru.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

One Response to BUKU ANTOLOGI PUISI KARYA GURU DAN PELAJAR SMKPS DITERBITKAN

  1. dina says:

    tahniah smua..harap Tinta Kencana nie mendpt smbutn yg mglakkn..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s