PESERTA PERBARISAN SUKAN SUDAH BERSEDIA

Oleh: Shafie Bin Buyamin

Latihan dijalankan setiap petang

Batu Pahat, 7 Mac (SMKPS) – Demi Kejohanan Olahraga Tahunan SMKPS, semua peserta perbarisan telah menjalani latihan yang padu sejak seminggu lalu.

Peserta perbarisan kali ini disertai oleh pasukan badan beruniform iaitu Pandu Puteri, Pengakap, Puteri Islam, KRS, BSMM, Kadet Polis dan Kadet Bomba. Pasukan rumah sukan juga tidak ketinggalan iaitu Mantap, Jaguh, Kuat, Bestari, Handal dan Unggul. Selain itu, pasukan pengawas sekolah juga sibuk berlatih.

Pasukan BSMM tidak sabar menyertai perbarisan sukan

Kebanyakan peserta bagi rumah sukan terdiri daripada pelajar tingkatan satu kerana ramai yang tidak mempunyai uniform. Manakala peserta badan beruniform adalah pelajar tingkatan 2 – 5.

Gigih berpanas dan berhujan. Itulah yang dapat menggambarkan semangat mereka untuk memberikan satu persembahan yang sempurna untuk perbarisan sukan nanti. Maklumlah, cuaca yang kering dan panas sekarang tidak pernah melunturkan semangat yang membara dalam jiwa.

Pasukan KRS berehat di astaka selepas rutin latihan yang meletihkan

Setiap petang dari isnin sehingga sabtu digunakan sepenuhnya untuk berlatih. Tahniah diucapkan kepada setiap pasukan perbarisan yang tidak mengenal erti lelah. Setiap ruang  kawasan sekolah dipenuhi dengan pasukan perbarisan.

Diharapkan segala usaha yang dilakukan akan membuahkan hasil yang baik. Warga SMKPS pasti tertunggu-tunggu kemeriahan sukan sekolah yang akan menjelang pada rabu (10 Mac 2010) ini.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s