RUMAH HANDAL JUARA KEJOHANAN OLAHRAGA SMKPS 2010

Rumah Handal menjuarai kejohanan kali ini

Foto dan rencana oleh  : Mustaffa Siraj

BATU PAHAT , 10 Mac (SMKPS) – Rumah Handal (Hijau) berjaya memenangi kejohananan Olahraga SMKPS kali ke 29  yang berlangsung hari ini. Naib johan dimenangi oleh rumah Unggul (Ungu).

Kontinjen rumah sukan di upacara perasmian

Kejohanan kali ini dirasmikan oleh Pegawai Belia dan Sukan daerah Batu Pahat, Encik Mohd Khairul bin Mohd Dam.  Turut hadir ialah Pegawai Perhubungan Polis SMKPS, Yang Setia Cif Inspektor Rosman Khamsatun dan Pengerusi PIBG, Encik Mohd Arif Othman.

Perbarisan kehormatan pula disertai oleh kontinjen 6 rumah sukan, iaitu rumah Handal, Unggul, Bestari, Jaguh, Kuat dan Mantap. 7 platun unit beruniform dan badan pengawas turut menyertai perbarisan.

Kontinjen rumah Kuat, johan perbarisan

Olahragawan lelaki disandang oleh Mohd Izzar Razlan  manakala olahragawan perempuan oleh Nor Syakila Abd Jamil. Bagi perbarisan rumah sukan, dimenangi rumah Kuat dan kontinjen teramai dalam perbarisan dimenangi oleh rumah Unggul. Bagi hiasan rumah sukan, dimenangi rumah Kuat. Acara pegawai/guru ialah boling padang.

Cuaca yang redup membolehkan acara dijalankan dalam suasana yang agak nyaman. Acara sukan dan penyampaian hadiah selesai pukul 1.30 tengah hari dan guru-guru kemudian dijamu makan tengah hari, yang ditaja oleh Pengetua SMKPS, Puan Hajah Salbiah Maskan.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

3 Responses to RUMAH HANDAL JUARA KEJOHANAN OLAHRAGA SMKPS 2010

 1. smile alway says:

  hehe..tidak ku duga handal m’jadi juara…..HANDAL HEBAT HADAPI HALANGAN.tuuu…

 2. dhiya says:

  unggul pntng undur!!!!
  no..no..no………….:)
  aq rmh unggul.. smgt unggul r….
  walaupn no. 2 but ok r…

 3. nurul aqilah sairi_2A says:

  alhamdulillah thun niew handal menang…!
  sya slh sorg ahli psukn handal… =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s