PELAJAR TERBAIK SPM SMKPS – MOHD SHAFIE MUSLIM

SHAFIE MUSLIM... Pelajar terbaik SPM SMKPS 2010

Berita dan gambar oleh: Mustaffa Siraj

BATU PAHAT 23 Mac, (SMKPS) – Mohd Shafie Muslim, pelajar cemerlang SPM SMKPS tahun 2010 tidak menyangka akan mendapat keputusan periksaan SPM  yang cemerlang. Dia mendapat semua A, iaitu 2A+. 6A dan 1 A- dalam peperiksaan itu.

Anak seorang peniaga yang tinggal di Kg Sentang Batu, Parit Sulong ini bercita-cita menjadi seorang jurutera  dan memilih untuk mengambil bidang kejuruteraan mekanikal di Universiti Teknonologi Malaysia, jika berjaya dalam permohonannya.

Hobinya ialah membaca dan menikmati keindahan alam. Falsafah hidupnya ialah `Usah mengaku kalah sebelum berusaha habis-habisan’. Dia mempunyai  jadual belajar yang tetap, dan setiap hari, paling kurang 4 jam diperuntukkan untuk membaca dan mengulangkaji.

Shafie sangat  menghargai jasa guru-guru kelasnya, 5 Aktif, yang memungkinkannya mencapai kejayaan ini.. Dia berharap kejayaannya dapat menjadi inspirasi kepada pelajar-pelajar SMKPS.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKADEMIK SMKPS. Bookmark the permalink.

9 Responses to PELAJAR TERBAIK SPM SMKPS – MOHD SHAFIE MUSLIM

 1. rhk_1007 says:

  c0ngratulati0n …

 2. -syasha_yEoN haE- says:

  piee mmg hebat ni!!!!
  TERBAIK la!!!!!

 3. shafiq affendy says:

  pie sekarang study kat PASUM..pandai tau die ni… elok di contohi

 4. shafiq affendy says:

  pie!!!!!!!! ko memang hebat..untung aku dapat tumpang glemour kau…..

 5. shakira says:

  tahniah !!!!!!!!!!pie mmg hebat!!!!!!!jeles btl ni…

 6. Fithri (SMKP, Seremban) says:

  Tahniah saya ucapkan!! Saya juga berharap dapat menghadapi peperiksaan PMR dengan persediaan yang lengkap seperti Syafie Muslim :DD

 7. haslinayati (n9) says:

  tahnuah yew abg….. sye akan jadikn abg sbagai conth…. sye akn ambk pmr thun nie…. tp sye tetp akn jadikn abg sbagai cnth… doakan sye dpt 8a yew….

 8. Siti Salwani says:

  tahniah dik……teruskan usaha kamu ye…..SPM hanya la percubaan yang kecil……selepas ini, kamu akan hadapi cubaan yang lebih pelbagai dan mencabar……..jangan sesekali mengaku kalah sebelum berjuang habis-habisan..!! (“,)

 9. esbe says:

  tahniah shafie… atas kejayaan kamu… semoga berjaya dalam bidang yang dipilih nanti.. kami semua mendoakan kejayaan semua pelajar smkps

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s