OLAHRAGA MSSD 2010: KILAUAN EMAS UNTUK SMKPS

PENYUMBANG EMAS - Nursyakila Jamil, Nor Amira Samiti, Norhamizah Saudi dan Idris Ahmad Rosdi. Shahidan Tresno tiada dalam gambar

Berita dan Foto oleh: Mustaffa Siraj

BATU PAHAT 30 MAC (SMKPS) –  Kontinjen Olahraga SMKPS yang bertanding di kejohanan Olahraga MSSD Batu Pahat mulai semalam telah mendapat kilauan emas, dengan mendapat 6  pingat emas, 4 perak dan 2 gangsa sehingga tamat hari kedua. Kejohanan berbaki dua hari lagi.

Sebahagian kontinjen olahraga SMKPS

Emas SMKPS diperoleh melalui  Siti Noramira Samiti (Cakera PA), Shahidan Tresno (Lompat kijang LA), Idris Ahmad Rosdi ( Rejam lembing LC dan 200 meter berpagar), Nor Syakila Jamil (Lompat Tinggi PA) dan Norhamizah Saudi (Rejam lembing PC).

Pencapaian 6 emas setakat telah menepati sasaran kali ini. Bagaimanapun ada 2 hari lagi kejohanan, yang memungkinkan ada pingat emas yang lain. Ketua Jurulatih, En Mohd Yasin Salleh berpuas hati dengan pencapaian setakat ini dan mengharapkan kilauan emas lagi sebelum berakhir kejohanan.

Pelari SMKPS bagi acara lari 4 x100 meter (acara guru): Yassin, Khamsuldin, Mustaffa, Sahri dan Mashudi

Guru-guru lelaki pula turut menyertai pertandingan lumba lari 4 X 100 meter acara guru. Cikgu Mashudi, Cikgu Khamsuldin, Cikgu Sahri dan Cikgu Yasin telah mengambil bahagian hari ini dan memberi cabaran sengit kepada pasukan lain.

Kejohanan 4 hari yang bermula pada 29 Mac akan berakhir pada petang 1 April. Semoga kejayaan akan menjadi milik kontinjen SMKPS!

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

4 Responses to OLAHRAGA MSSD 2010: KILAUAN EMAS UNTUK SMKPS

 1. budak 3Aktif says:

  skola dpt 6be 4..ok la 2 drpd x dpt pape..btol x????

 2. SMKPS says:

  meletops

 3. SMKPS says:

  bukan umur kau baru 25 tahun ke? hehe

 4. mashudi says:

  kita boleh menang, tapi dari belakang, (untuk acara guru), maklumlah umur pun dah cecah 50 tahun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s