MINGGU ANTIDADAH SMKPS TAHUN 2010

YDP PIBG, En. Mohd Arif Osman merasmikan majlis pelancaran minggu antidadah

Oleh: Shafie Bin Buyamin

BATU PAHAT 31 MAC (SMKPS) – Minggu antidadah SMKPS bagi tahun 2010 bermula pada hari Isnin 29 Mac sehingga 2 April ini. Majlis pelancaran dilakukan semasa perhimpunan mingguan isnin lalu.

Pada majlis pelancaran tersebut, bacaan perutusan Menteri Pelajaran sempena sambutan ini dibacakan oleh Tn. Hj Zainal Abidin Bin Musni, GPK HEM SMKPS. Selepas itu perasmian oleh YDP PIBG, En. Mohd Arif Bin Osman. Perasmi majlis telah menaikkan banner antidadah bersama belon ke udara serentak dengan paluan kompang bertalu-talu.

Seusai itu, saudara Noradika Bin Norazman, selaku ketua pelajar mengetuai bacaan ikrar antidadah dan diikuti oleh semua warga SMKPS. Kelihatan semuanya bersemangat melafazkan ikrar, yang pasti menjadi azimat di dalam dada untuk membenci najis dadah.

Ceramah antidadah

Persembahan pelajar menyusul dengan alunan merdu nasyid dan deklamasi sajak yang berkaitan dengan antidadah. Selepas itu majlis pelancaran diakhiri dengan nyanyian ‘Negaraku’.

Sepanjang minggu ini, terdapat pelbagai aktiviti menarik yang telah dirancang sejak awal lagi oleh Unit Bimbingan Kaunseling sekolah. Setiap pagi, semasa perhimpunan diadakan, ‘Program Cuma 5 Minit’ iaitu penerangan ringkas tentang dadah dan cara menangani masalah ini.

Selain itu, ceramah antidadah diberikan khas untuk pelajar tingkatan 1, 2 dan 4. Ia diadakan pada selasa, rabu dan khamis. Ceramah ini mendedahkan tentang keburukan najis dadah dan cara hidup sihat.

Pertandingan melukis poster

Beberapa aktiviti lain yang dilaksanakan seperti pertandingan melukis poster, tayangan vcd pendidikan dadah dan Kuiz antidadah. Ramai pelajar yang menyertai pertandingan dan aktiviti ini.

Program yang dijalankan setiap tahun ini berakhir pada hari jumaat ini. Semoga segala maklumat  yang disampaikan akan memberi kesan mendalam kepada semua pelajar SMKPS.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s