KURSUS KEPIMPINAN KELAB, PERSATUAN & BADAN BERUNIFORM 2010

Peserta kursus kepimpinan ceria mengikuti taklimat

Oleh: Shafie Bin Buyamin

BATU PAHAT 3 April (SMKPS ) – Kursus kepimpinan untuk AJK tertinggi melibatkan pengerusi dan setiausaha kelab/ persatuan, permainan dan badan beruniform diadakan pada pagi sabtu ini.

Kursus ini dianjurkan oleh unit ko kurikulum SMKPS untuk memenuhi keperluan agenda tahunannya. Hampir semua pelajar yang terlibat hadir tepat jam 7.45pagi sebelum taklimat pertama berjalan.

Taklimat bermula 8.15pagi yang disampaikan oleh GPK ko kurikulum, En. Mustaffa Bin Siraj. Banyak perkara yang disentuh oleh beliau antaranya berkenaan penglibatan pelajar secara aktif dalam aktiviti koko.

GPK Koko, En. Mustaffa Siraj bersemangat memberi taklimat

Selain itu, beliau juga bercerita mengenai pengalaman-pengalaman lalu yang memberi perangsang dan motivasi kepada semua. Mata dan telinga tidak beralih dari terus fokus mengikuti taklimat yang sangat menarik ini.

Selepas rehat seketika, dan dijamu dengan nasi lemak hasil air tangan Pn. Rohaya Mohamed, semua peserta kursus mengikuti sesi kedua oleh Pn. Hasniza Hasnan, setiausaha ko kurikulum.

Pn. Hasniza menerangkan cara untuk menulis laporan pada buku laporan tahunan kepada setiausaha.  Segala aktiviti dan mesyuarat yang dijalankan perlu dicatatkan dalam buku ini. Ia sebagai bukti kepada perjalanan kelab dan persatuan.

Aktiviti berkumpulan menyusul iaitu membuat carta organisasi. Dalam tempoh 1/2 jam, semua peserta perlu menghantarnya kepada Pn. Hasniza.

Unit ko kurikulum: Pn. Zuraidah, En. Shafie, En. Mustaffa Siraj, Pn. Hasniza dan Pn. Idayati

Unit ko kurikulum: Pn. Zuraidah, En. Shafie, En. Mustaffa Siraj, Pn. Hasniza dan Pn. Idayati

Kursus ini berakhir pada jam 12.15tgh. Segala maklumat yang diberikan akan menjadi panduan berguna kepada ‘pemimpin’ ini untuk mengemudi kelab persatuan masing-masing dengan cemerlang.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s