CONTOH KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2010

Oleh : Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

Batu Pahat , 16 April (SMKPS) – Kerja Kursus Geografi PMR 2010..

Saya harap semua pelajar Tingkatan 3 dapat mengambil peluang untuk mendapatkan contoh kedua2 tajuk kerja kursus yang telah saya buat didalam blog ini untuk memudahkan calon PMR  menyiapkan tugasan masing-masing.

Namun begitu, saya harap pelajar tidak meniru BULAT-BULAT apa yang telah saya buat. Sila ubah mengikut kesesuaian tempat kajian anda. Diharapkan juga pelajar dapat meninggalkan KOMEN YANG SOPAN DAN MEMBINA di dalam blog sekolah saya ini.

Semoga mata pelajaran Geografi terus diperjuangkan selagi hayat di kandung badan

Sekian, terima kasih….

-MOHD KHAMSULDIN BIN ABDUL WAHAB-

Guru Geografi SMK Penghulu Saat

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH, KERJA KURSUS GEOGRAFI. Bookmark the permalink.

39 Responses to CONTOH KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2010

  1. miss. simple says:

    kat mne ye nk tengok cth tu???? tlg la….. important gle ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. khaeyrunneysa says:

    thengss a l0t…btw x da ka keje kusus utk ta0n nyhh??sab0t pala derrr..^_^

  3. asnawi says:

    thanz you very2 much for helping me…..:P

  4. Hidayat says:

    thank you for this example…

  5. jayashree says:

    thanks alot 4 the help….its really very very very useful 4 everyone who doing tiz folio……thanksssssssssss alot

  6. naziera alya says:

    terima kasih atas kesudian anda memberi panduan mengenai kerja kursus ini. Tanpamu kantoi lar saya!!!

  7. mama says:

    TQVM cikgu. Semoga ALLAH melimpahkan rahmat dan ganjaran buat cikgu.

  8. ean kaKA says:

    TQ SO MUCH GBU….TAPI BHN GRAFIKNYA MCMANA..?????

  9. zatie says:

    thankz alots 4 the information that u give..

  10. AhmadFaizudin SMAAF says:

    thx for the blog and idea help me to siapkn kerja khusus nih..hehe

  11. Cha says:

    tq ckgu 4 the blog!!!!

  12. nor i'zzatul azwa says:

    tq

  13. Daniel says:

    Thank God… I almost finished it already..

  14. cahaya kegelapan says:

    terima kasih…

  15. iron says:

    iezs din pe kabo skun pe cte aq pn wak kije gni gak

  16. white wizard says:

    terima kasih

  17. syg kat kola nie……………………..

  18. Darin Syafiqah says:

    Thank You Very Much!!!!

  19. iez.. says:

    thanks ckgu smkps coz da tlg sy dlm membuat k.k geo..thanks ckgu..

  20. aaron din says:

    opps lupe sya dri putrajaya

  21. aaron din says:

    trimas bnyak2 cox dh btlong wat geo

  22. wat suma, semekom.harap dpt gune lmn blog ni sebaik mgkin.sekolah ni sentiasa beri yg trbaik utk pljr2nya.thanks.jasa mu ku kenang.semoga terus maju dn jaya.hajar,zetty ,ika,and all ,friend never end ……………..

  23. Firdaus says:

    Thanks a lot. Saya telah mempelajari cara membuat folio dengan betol, terima kasihh🙂

  24. fazlina says:

    thanks a lot coz sediakan contoh folio geo ini….thanks so much…sye dri sekolah area kL…Walaupon maklumt dia berbeza tpi ia sangt membntu sye menyiapkn folio geo ini…thanks again…

  25. hanadi says:

    timer kasih!!!
    saya dari sekolah putrajaya, walaupun berbeza sdikit foloi ini tp ia memberi saya maklumat yang cukup… timer kasih!!!

  26. eiylah says:

    saya nak contoh kerja kursus geografi tajuk amalan kitar semula..
    saya tak paham macam mana nk buat
    huhu
    tolong saya ye

  27. nissan cefiro a31 says:

    thank krana wat cnt0h folio geografi..Tp mana hasil kajian??sya x pndai nk buat..

  28. yazid says:

    saya nak yang negeri kedah ada??

  29. dyana..smsjiwa says:

    kalau rajin tolong wat contoh bg sg petani plak. . . plis. .

  30. norhawa says:

    hrp lbih bnyk contoh…

  31. nudiyana ahmad sabidi says:

    thanks sebab sdiakan contoh folio ni. . .!!!

  32. syafiee says:

    trima kasih bgi maklumat

  33. hasif says:

    saya sbgai wakil kelas 3 aktif 2010 ucap terima kasih kat ckgu mamat sbab bagi cnth ni thanks

  34. wan zarifah arinah says:

    thanks

  35. wan zarifah arinah says:

    terima kasih kepada orang yg buat contoh kerja khusus ni….
    is secara lansung telah memudahkan saya menyiapkan kerja nie….
    terima kasih banyak!!!!

  36. cahaya eypie says:

    – thanxz t0k cg yg m’yenangkan kje sye . .
    xprlu sye ssh2 kn ple 0x t0k pk . .
    thanxz . .
    ( smk dat0 penggawa timur )

  37. secret says:

    terima kasih banyok

  38. tppd says:

    ok….hrp lbih byk cntoh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s