FESTIVAL SAINS & TEKNOLOGI BATU PAHAT: SMKPS JOHAN 2 ACARA

Kereta solar SMKPS menluncur laju di litar 5m

OLEH: SHAFIE BIN BUYAMIN

BATU PAHAT 10 Julai (SMKPS/ SMKDS) – SMKPS telah menjadi johan 2 acara dalam Festival Sains & Teknologi Daerah Batu Pahat. Festival ini telah diadakan secara bersama di SMK Dato’ Sulaiman dan SMK Penghulu Saat. Ia dianjurkan oleh Bahagian Sains dan Matematik, PPD Batu Pahat.

Semua peserta dan guru yang terlibat dalam festival ini

Akhirnya piala kemenangan telah kembali ke tangan SMKPS sejak sekian lama dalam pertandingan kereta solar. Wajah kegirangan dapat dilihat pada wajah Mohd Izuddin, Hassan dan Zulhilmi apabila kereta rekaan mereka telah meluncur laju di litar sepanjang 5m lalu menjuarai pertandingan ini. Tempat ke-2 ialah SMK Seri Medan manakala ke-3 ialah SMK Tinggi Batu Pahat. Guru pembimbing yang bertanggungjawab ialah En. Shafie Bin Buyamin.

Mengulangi kejayaan seperti tahun lepas, pertandingan Cooking with Nature menjadi milik SMKPS. Set parabola untuk memasak air ciptaan pelajar ini telah menyebabkan semua peserta lain mengaguminya kerana mencatat bacaan suhu tertinggi iaitu 78°C. Penumpuan haba ke bawah bekas memasak air memastikan pemanasan yang baik. Pn. Suziana Abdullah telah membimbing 3 pelajar tingkatan 3 dalam pertandingan ini.

Peserta Cooking With Nature

SMK Dato’ Sulaiman telah menjadi hos untuk pertandingan kereta solar, Cooking with Nature dan bot solar. SMK Penghulu Saat pula menjadi tempat berlangsungnya pertandingan roket dan parachute serta saintis muda. Festival yang bermula pada jam 8pagi telah berakhir tepat jam 1.30tgh. Majlis penutup dijalankan di Dewan SMKDS yang dirasmikan oleh PPPD Sains & Matematik (Sek.Men), Tn Hj Hassan bin Salleh.

Semua guru-guru sains SMKPS dan guru bidang sains & matematik, En. Razak Othman telah terlibat secara langsung dalam festival ini. Cuaca yang sangat cerah telah membantu kelancaran semua acara.

Pertandingan bot solar

Peserta dan guru pembimbing roket dan parachute

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

3 Responses to FESTIVAL SAINS & TEKNOLOGI BATU PAHAT: SMKPS JOHAN 2 ACARA

  1. Johari tukijan says:

    Tahniah kpd stdnt smkps,smkps cemerlang…!!!

  2. shafiq affendy says:

    tahniah kpd semua peserta.. tahniah gak kpd guru yg membibbing.. terkenang kenangan bertungkus lumus menyertai kereta solar dulu

  3. SMKPS says:

    Tahniah kepada pelajar yang berjaya.. Juga kepada guru-guru yang bertungkus-lumus membantu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s