BIDANG KEBERHASILAN UTAMA NASIONAL (NKRA)

PERDANA MENTERI DAN TIMBALANNYA

Oleh : Mustaffa Siraj

BATU PAHAT, 6 Disember (smkps) –  Bidang Keberhasilan Utama Nasional  (NKRA) adalah cetusan idea Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada awal tahun 2009 untuk memperkasa slogan ` Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan’. NKRA diperkenalkan sebagai satu wadah  meningkatkan prestasi dan kualiti perkhidmatan ke arah kesejahteraan rakyat.

6 NKRA  meliputi  bidang-bidang berikut:

1. Meluaskan akses pendidikan berkualiti

2. Mengurangkan kadar jenayah

3. Memerangi rasuah

4.Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah

5. Memperkasa prasarana luar bandar

6. Menambah baik perkhidmatan awam.

NKRA difokuskan untuk  memastikan elemen kepertanggungjawaban wujud dalam kalangan penjawat awam. Oleh yang demikian, prosedur diperkemas, sumber dan tenaga digembeleng dan sasaran cuba dicapai mengikut organisasi.

Maka jentera kerajaan digerakkan dengan lebih serius, dan menteri-menteri ditugaskan untuk mengetuai setiap satu NKRA. Misalnya, Tan Seri Muhyidin Yasin ditugaskan mengetuai teras pertama, iaitu meluaskan akses pendidikan berkualiti.

Kerajaan mengambil serius usaha-usaha menjayakan NKRA dan dari semasa ke semasa, kerajaan mendedahkan hasil dan laporan pencapaian setiap bidang NKRA. Setakat ini, ada peningkatan kualiti pencapaian setiap bidang NKRA, misalnya dalam usaha mengurangkan kadar jenayah, di dapati kadar jenayah telah menurun.

Kita berharap, NKRA akan terus berperanan ke arah peningkatan kualiti perkhidmatan dan kesejahteraan hidup rakyat.

-SMKPS

 

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in ISU SEMASA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s