MESYUARAT AGUNG PIBG DAN ANUGERAH CEMERLANG SMKPS 2011

UCAPAN PERASMIAN YB HAJI AHMAD ZAHRI JAMIL

Foto dan berita oleh : Mustaffa Siraj

BATU PAHAT, 8 April – Mesyuarat Agung PIBG dan Hari Anugerah Cemerlang SMKPS  2011 selamat dilangsungkan petang tadi, dirasmikan oleh YB Haji Ahmad Zahri Jamil, Exco Kerajaan negeri Johor.

Sesampainya beliau ke SMKPS, Yang Berhormat memeriksa barisan kehormatan 7 unit beruniform SMKPS. Dalam ucapannya, beliau gembira kerana telah 3 tahun tidak merasmikan mesyuarat agung PIBG. Beliau turut meluluskan peruntukan RM40,000 untuk mengetar dataran kejat.

NADIA NURLAILA MENERIMA ANUGERAH KHAS DARI YB AHMAD ZAHRI

Terdahulu itu, Puan Hajah Salbiah Maskan, Pengetua SMKPS membentangkan pencapaian SMKPS dalam kurikulum dan kokurikulum, yang dibuktikan semakin meningkat.

Antara anugerah istimewa pada kali ini ialah Anugerah Khas untuk pelajar terbaik SPM 2010, Nadia Nurlaila Mashudi yang mendapat 8A+ dan 2A, Izar Razlan mendapat Anugerah Tokoh Kokurikulum Lelaki dan Siti Norhalini Mansor sebagai Tokoh Kurikulum Perempuan.

Dalam mesyuarat agung PIBG, Encik Mohd Arif Othman kekal sebagai  Pengerusi PIBG tahun 2011-2012, begitu juga timbalannya, Tuan Haji Satiman.

Majlis berakhir jam 6.30 petang.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

2 Responses to MESYUARAT AGUNG PIBG DAN ANUGERAH CEMERLANG SMKPS 2011

  1. shira says:

    tahniah pd dak2 cemerlang spm thn lpas…pd dak2 spm thn ni…go go caiyok

  2. mashudi says:

    tahniah kepada pelajar yang telah mencapai kecemerlangan. kepada pelajar yang bakal menghadapi SPM 2011 berusahalah dengan gigih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s