PROGRAM KORBAN DAN AQIQAH SEMPENA AIDIL ADHA

Warga Blog SMKPS

Guru-guru sedang menyediakan jamuan untuk pelajar.

Batu Pahat, 9 Nov – Program korban dan aqiqah SMK Penghulu Saat telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya pagi ini. Seekor lembu dan seekor kambing telah dikorbankan untuk program pada tahun ini.

Menurut pengelola program Aqiqah, Tuan Hj. Ramlan Bin Pit, program ini merupakan agenda tahunan SMK Penghulu Saat. Pada tahun ini 6 orang  guru telah sudi membuat aqiqah dan terdapat beberapa orang lagi guru yang terpaksa di tolak permohonannya kerana telah melebihi kuota yang ditetapkan.

Pelajar sedang mengambil air yang telah dihidangkan

Antara menu yang dihidangkan ialah nasi putih, ayam masak merah, darca, pajeri nenas, daging stik dan briyani kambing. Menu istimewa ini dimasak sendiri oleh guru-guru SMK Penghulu Saat yang diketuai oleh Tuan Hj. Ramlan Bin Pit dan En. Razif B. Urif serta dibantu oleh beberapa orang guru lain. Jamuan telah disediakan kepada pelajar mengikut masa rehat untuk pelajar menengah rendah dan menengah atas.

Inilah yang dinamakan semangat kerja sepasukan.

Menurut Ketua Panitia Pendidikan Islam SMK Penghulu Saat Pn Siti Noor Bt. Ibrahim, beliau begitu terharu dengan kerjasama dan komitmen para guru dan pelajar dalam menjayakan program ini. Bukan mudah untuk memasak makanan untuk  tetamu yang berjumlah hampir 1200 orang, tetapi warga SMKPS berjaya melakukannya. Inilah keunikan yang ada di SMK Penghulu Saat. Warganya serba boleh dan mampu melakukan apa sahaja kerja yang diberikan.

Beliau mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung terutamanya kepada mereka yang sudi menderma wang ringgit, tenaga dan masa semata-semata untuk memastikan program ini berjaya dilaksanakan. Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalas jasa baik anda.

Guru-guru perempuan sempat berposing walau pun penat menyediakan hidangan.

Warga SMKPS mengucapkan syabas dan tahniah kepada Panitia Pendidikan Islam di atas kejayaan program korban dan aqiqah pada tahun ini. Semoga dapat diteruskan lagi pada masa-masa akan datang.

– SMPKS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s