MESYUARAT TERAKHIR GURU UNTUK TAHUN 2011

Warga Blog SMKPS

BATU PAHAT, 9 November – Mesyuarat Guru SMK Penghulu Saat telah diadakan di bilik mesyuarat bermula jam 2.30 petang dan berakhir pada 4.00 petang. Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Tuan Pengetua En. Mohsin Bin Ibrahim.

Pengetua sedang menyampaikan amanatnya kepada guru-guru.

Walau pun seharian penat menguruskan program akiqah dan qurban tanggungjawab terhadap pelajar dan sekolah tetap juga diutamakan. Sejak Tuan Pengetua mengambil alih teraju pentadbiran pada awal Ogos 2011 banyak perubahan yang telah dilakukan terutamanya dalam pengurusan amalan 5 S iaitu Susun, Sisih, Sapu, Sentiasa Amal dan Seragam (yang diambil daripada amalan masyarakat Jepun). Menerusi amalan ini beliau mahukan guru sentiasa membersihkan dan menceriakan persekitaran sekolah terutamanya di bilik guru dan di dalam kelas.

Dalam  mesyuarat yang dijalankan, pengetua telah menyampaikan beberapa pesanan dan amanat yang perlu dilaksanakan oleh guru-guru. Antaranya ialah tentang keputusan percubaaan SPM yang lalu di mana SMKPS telah berjaya mendapat tempat ke – 3 (mengikut peratus) dan tempat ke – 8 (mengikut GPS). Pengetua berharap agar dalam peperiksaan SPM sebenar SMKPS akan berjaya memperoleh rangking yang lebih baik. Beliau mengucapkan terima kasih di atas usaha dan pengorbanan guru-guru membuat kelas tambahan di saat-saat akhir ini.

Guru-guru SMK Penghulu Saat yang sentiasa ceria dan gembira.

Di samping itu, beliau menerangkan tentang Buku Pengurusan Sekolah yang lebih terperinci dan sesuai dengan keadaan semasa akan  diterbitkan pada tahun 2012 nanti. Seterusnya beliau mahukan agar guru-guru dapat  meningkatkan lagi tahap profesionalisme diri masing-masing untuk menyahut cabaran  2012 nanti.

Akhir sekali, beliau mengucapkan selamat bercuti kepada semua guru-guru SMK Penghulu  Saat dan akan berjumpa lagi pada mesyuarat pertama guru pada 30.12.2011 nanti.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s