PENYERAHAN BANTUAN KEWANGAN RM 100 BERJALAN LANCAR

Warga Blog SMKPS

BATU PAHAT, 16 November – Penyerahan bantuan kewangan bernilai RM 100 telah selamat disempurnakan pagi ini. Hampir 850 orang pelajar yang layak menerima bantuan tersebut yang berjumlah kira-kira RM 85 000.

Pn Hajah Bibah Bt Tumin sedang menyerahkan wang bantuan sambil diperhatikan oleh saksi Pn. Norhayati Bt. Badaron

Namun begitu, pelajar yang berada di Tingkatan Lima tidak layak menerima bantuan tersebut kerana bantuan ini dibentangkan  dalam belanjawan negara tahun 2012. Serahan wang tunai itu bermula pada jam 9.00 pagi dan berakhir kira-kira jam 11.45 pagi. Kebanyakan pelajar membawa ibu bapa masing-masing untuk menerima bantuan tersebut. Namun terdapat juga pelajar yang mengambil sendiri wang tersebut kerana ibu bapa tidak dapat hadir.

En Mohd Jais menyerahkan bantuan kepada pelajar yang terakhir iaitu Mohd Hakim B. Kamidon dari kelas 4 Anugerah

Di samping menerima bantuan, ibu bapa boleh berjumpa guru-guru untuk membincangkan masalah akademik dan disiplin anak-anak serta boleh bertukar-tukar fikiran dan pendapat.

Pengetua SMK Penghulu Saat mengingatkan kepada para pelajar supaya menggunakan  wang tersebut dengan sebaik yang mungkin. Wang tersebut boleh digunakan untuk meringankan beban ibu bapa untuk memberi peralatan sekolah untuk kegunaan tahun 2012.

Pelajar bergaya dengan wang tunai RM 100. Cikgu Mohd Khamsuldin tumpang gembira bersama pelajar.

Sebagai rakyat Malaysia kita seharusnya berterima kasih kepada kerajaan yang sudi meringankan beban rakyat walau pun keadaan ekonomi negara kita yang masih belum stabil.

– SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s