MAJLIS PELANCARAN ETR PMR DAN SPM DISEMPURNAKAN

ENCIK MOHSIN SEDANG MENYEMPURNAKAN GIMIK PELANCARAN ETR, IAITU ROKET KHAS

Oleh:  Mustaffa  Siraj

PARIT SULONG, 13 Februari, (SMKPS) – Majlis pelancaran ETR (Expected Targeted Result) peperiksaan PMR dan SPM peringkat SMK Penghulu  Saat selamat disempurnakan pagi ini, disekalikan dengan Perhimpunan Khas Kokurikulum bagi bulan Februari. Majlis pelancaran disempurnakan oleh Encik Mohsin Ibrahim, Pengetua SMK Penghulu Saat.

Dalam ucapan pelancarannya, Encik Mohsin mahukan pelajar-pelajar PMR dan SPM supaya berusaha bersungguh-sungguh menjayakan sasaran pada tahun ini, iaitu peratus lulus PMR 79% dan Gred Purata Sekolah 2.50, mengatasi pencapaian tahun 2011. Untuk  ETR peperiksaan SPM, peratus lulus yang disasarkan ialah 100% dan Gred Purata Sekolah 4.50.

BARISAN PENTADBIR MEMEGANG BANNER PELANCARAN ETR

Beliau menyeru para pelajar supaya mempunyai sasaran lebih tinggi dan berusaha mencapainya. Menurutnya, pihak sekolah akan melaksanakan usaha-usaha  menjayakan sasaran itu dengan mengadakan kelas tambahan terancang, latihan tambahan kepada para pelajar, penggunaan  modul, kem motivasi tingkatan 3 dan 5 serta solat hajat perdana.
Sebagai gimik pelancaran, Pengetua telah menarik kain penutup yang mengandungi objek berbentuk roket, tertulis  ETR PMR dan SPM 2012. Sehelai banner turut direntang di samping bacaan ikrar oleh wakil pelajar Tingkatan 3 dan 5.
Terdahulu, platun Kadet Polis SMKPS telah mempersembahkan kawad kaki mereka yang mantap. Selaku naib johan Kawad Kaki Kor  Kadet Polis tahun 2011, mereka telah membuat persembahan yang mendapat tepukan gemuruh daripada guru dan pelajar. Kadet Polis di bawah bimbingan ketua Guru Penasihat, Encik Sahri  Othman.

PLATUN KADET POLIS SEDANG MEMBUAT PERSEMBAHAN YANG MANTAP

Acara penyampaian hadiah bagi pasukan Hoki Perempuan Bawah 18 tahun juga diadakan.  Mereka mendapat tempat ketiga dalam pertandingan peringkat daerah yang diadakan di Universiti Tun Hussien Onn Malaysia  minggu lalu.
– SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s