KURSUS PENGERUSI DAN SETIAUSAHA KELAB/PERSATUAN SMKPS DILANGSUNGKAN

ENCIK MUSTAFFA SEDANG MENYAMPAIKAN UCAPAN

Oleh: Warga Blog
Parit Sulong, 25 Februari (SMKPS) – Kursus untuk pengerusi dan setiausaha kelab/persatuan SMKPS selamat diadakan hari ini, bertempat di Bilik Mesyuarat SMKPS. Kursus dihadiri AJK Unit Kokurikulum dan 80 pemimpin kelab dan persatuan.

     Dalam ucapannnya, Guru Penolong Kanan Kokurikulum menjelaskan objektif kokurikulum,aspek permarkahan kokurikulum, tugas pengerusi dan setiausaha, motivasi kokurikulum dan harapan pihak sekolah kepada mereka.

PESERTA SEDANG TEKUN MENDENGAR UCAPAN

Beliau mengingatkan pelajar supaya melengkapkan diri dengan ilmu, pengetahuan, kemahiran dan sahsiah cemerlang supaya dapat menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa dan tanah air. Pelajar perlu menyerlahkan bakat, dan bakat itu tidak semestinya dalam nyanyian, lakonan dan sukan.

SEMUA PESERTA BERGAMBAR KENANGAN DI AKHIR KURSUS

      Menurutnya, pelajar boleh menjadi pengacara,imam, tukang masak,  penulis dan sebagainya. Kejayaan penyanyi Siti Nurhaliza, ahli sukan seperti Safee Sali,  David Beckham dan Nicol Ann David sewajarnya menjadi contoh kepada para pelajar.
  
     Cik Yusaida Mohd Yusof selaku penyelaras persatuan akademik kemudian memberikan penerangan terperinci tentang cara mengisi buku laporan dan mengendalikan bengkel, iaitu  setiap persatuan diminta menghasilkan logo dan carta organisasi. Pelajar dengan tekun menghasilkan logo terbaik. Hadiah-hadiah akan diberikan kepada pemenang pertandingan mencipta logo.
    

AJK UNIT KOKURIKULUM YANG MENGENDALIKAN KURSUS

      Guru yang  hadir dalam kursus ialah Puan Nora Zaini selaku penolong setiausaha,  Puan Siti Zarina Giman, selaku bendahari, Cik Yusaida Mohd Yusof selaku penyelaras persatuan koakademik dan Cik Siti Fariza  Azman selaku penyelaras kelab permainan.

Nurin  Hasanah Agus,peserta, melahirkan rasa gembira kerana berpeluang menghadiri kursus ini dan mahu melengkapkan diri sebagai pelajar serba boleh dalam pelbagai bidang. Mohd Azfar Abdul dari Kelab Bola Baling juga mahu menjadikan kursus ini sebagai pembangkit semangat untuk menjayakan dirinya dalam pelbagai bidang.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s