PLATUN KADET POLIS SMKPS JUARA DAERAH

PLATUN KADET POLIS SMKPS BERGAMBAR KENANGAN BERSAMA PENGETUA, PK KOKURIKULUM DAN GURU KADET POLIS

Oleh: Mustaffa  Siraj
BATU PAHAT, 30 MAC (SMKPS) – Platun Kadet Polis Perempuan SMKPS mengharumkan nama sekolah apabila menjuarai pertandingan kawad Hari Kor Kadet Polis yang diumumkan pagi tadi. Majlis disempurnakan oleh Ketua Polis Batu Pahat, ACP Din Ahmad bertempat di Stadium Batu Pahat.

Lebih membanggakan, Nur Syafiqah Azhah , Ketua Platun SMKPS diumumkan sebagai Ketua Platun Terbaik Perempuan. Platun SMKPS mendapat markah 93.5%, meningkat 12% berbanding 81.5% pada tahun lalu. Sebanyak 20 platun perempuan dan 16 platun lelaki telah mengambil bahagian.

Menurut Ketua Guru Penasihat Kadet Polis SMKPS, Encik Sahri Othman, kejayaan SMKPS ini dicapai setelah mereka menjalani latihan pesat sejak Januari lalu. Komitmen dan kesungguhan tinggi ahli platun telah membuahkan hasil dan kejayaan itu amat manis dirasakan kerana sejak beberapa tahun lalu, tahap terbaik yang mereka capai ialah sebagai naib johan pada tahun lalu.

PLATUN TERBAIK PEREMPUAN, NUR SYAFIQAH AZHAH (KANAN) BERSAMA NORHAMIZAH SAAUD (KIRI) DENGAN PIALA KEMENANGAN

Kejayaan mereka disaksikan oleh pegawai-pegawai pejabat pelajaran daerah, pengetua-pengetua , guru penolong kanan kokurikulum dan pegawai-pegawai polis daerah. Hujan lebat sejak awal pagi tidak melemahkan semangat para hadirin pagi tadi.

Pengetua SMKPS, Encik Mohsin Ibrahim yang hadir sama, jelas gembira dengan kemenangan ini dan menunjukkan bahawa persediaan rapi dan kesungguhan guru platun dan ahlinya merupakan kunci kejayaan kali ini.

Tahniah SMKPS!

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

One Response to PLATUN KADET POLIS SMKPS JUARA DAERAH

  1. NUR ANISSA says:

    kadet polis hebat!!!!!!!!!!yeah!!!!!!!!!!!DAPAT JUARA!!!!!!!!!!!TAHUN DEPAN NAK JUARA LAGI!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s