Kemenangan Terindah Buat Kadet Remaja Sekolah SMKPS 2012

Sarjan Nor Adihan bin Nor Azman menerima sijil serta piala daripada Timbalan Komandan KRS SMKPS En. Mohsin bin Ibrahim (Perjumpaan Kokukurikulum)

Batu Pahat, 16 April (SMKPS) – Platun Kadet Remaja Sekolah Lelaki telah mengharumkan nama sekolah apabila mendapat tempat ketiga dalam Pertandingan Kawad Kaki Unit-Unit Beruniform Sekolah-Sekolah Daerah Batu Pahat di Kem Jubli Intan Tanjung Labuh.

Kemenangan ini sekaligus mencipta sejarah dalam penubuhan KRS di SMKPS. Semua ini adalah berkat daripada sikap terpimpin, kerjasama berpasukan serta komitmen platun dalam menjalani latihan intensif setiap hari kecuali Ahad bermula dari bulan Februari. Sungguhpun terdapat ahli platun yang mempunyai komitmen lain semasa latihan, mereka pantas mencari masa lain untuk berlatih. Usaha mereka sangat dihargai.

Platun Kadet Remaja Sekolah SMKPS bersedia untuk beraksi di Padang Kawad B, Tanjung Labuh.

Pertandingan tersebut telah berlangsung pada 10 April yang lalu di mana sebanyak 11 pasukan KRS mempamerkan persembahan kawad statik, kawad dinamik dan kawad formasi yang tersendiri.

Menurut Tn. Pengetua SMKPS En. Mohsin bin Ibrahim, SMKPS pergi untuk menang. Dengan itu, Platun KRS SMKPS menyemat kata azimat tersebut dan menunjukkan semangat dan aksi yang bersungguh-sungguh semasa penilaian. Ini dapat dilihat daripada keseragaman dalam pergerakan serta empat kawad formasi yang menarik.

Semoga kejayaan akan memihak kepada Kadet Remaja Sekolah SMKPS . Perbaiki kelemahan, buat penambahbaikan. Kita pasti BOLEH!

…Selamatkan Pelajar Lelaki…

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

One Response to Kemenangan Terindah Buat Kadet Remaja Sekolah SMKPS 2012

  1. sani says:

    salam,sy adlh ahli KRS SMKPS yg mula2 ditubuhkn di SMKPS,Waktu itu dipimpin oleh cikgu Ithnin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s