EKSPEDISI BERBASIKAL GURU/KAKITANGAN SMKPS KE SUNGAI GERSIK

PESERTA EKSPEDISI DILEPASKAN OLEH PENGERUSI PIBG, ENCIK MOHD ARIF OTHMAN

Oleh; Mustaffa Siraj

PARIT SULONG, 5 Mei ( SMKPS) – Seramai 22 guru dan kakitangan SMK Penghulu Saat menyertai ekspedisi berbasikal Lestari Alam dari SMKPS ke Sungai Gersik, Muar. Turut serta ialah Pengetua SMKPS, Encik Mohsin Ibrahim.

PUAN ZAIMAH SAHAR DIESCORT OLEH DUA GPK DI KELOMPOK PENDAHULU


Perjalanan sejauh 22 kilometer melalui perkampungan seperti Parit Sentang Batu, Parit Tengah, Jalan Bukit Mor hingga sampai ke Sungai Gersik. Perjalanan memakan masa hampir dua jam dan sampai di sana pukul 10 pagi.

PESERTA SEDANG MENGERAH KUDRAT BERKAYUH MENUJU SUNGAI GERSIK

Menurut Penyelaras Program Sekolah Lestari SMKPS,Cikgu Khamsuldin Abdul Wahab, program ini diatur sebagai salah satu aktiviti yang selari dengan usaha menjaga alam sekitar dan gaya hidup sihat. Aktiviti ini tidak membabitkan aktiviti mencemar alam dan kayuhan itu pula menggunakan tenaga fizikal peserta semata-mata. Mereka juga dapat melihat kehijauan alam dan menghirup udara segar di sepanjang  perjalanan.

KETIKA BERHENTI DI PERTENGAHAN JALAN, PESERTA SEMPAT BERPOSING

Lebih membanggakan, program ini disertai oleh enam guru wanita, iaitu Puan Zaimah Sahar, Puan Idayati Rahim, Puan Noraini Abdul Rahman, Cik  Siti Fariza Azman dan Norizah Kastory.  Di Sungai Gersek, peserta dijamu makan Nasi Ayam yang disediakan oleh Tuan  Haji Ramlan Pit.

PESERTA BERGAMBAR KENANGAN DI SUNGAI GERSEK

Peserta ekspedisi berhasrat untuk mengadakan lagi aktiviti sebegini, kemungkinan ke Seri Medan dan ke Air Hitam.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s