FESTIVAL SAINS TEKNOLOGI – SMKPS JUARA BOT SOLAR DAN COOKING WITH NATURE

BARISAN PESERTA SMKPS YANG MERANGKUL JOHAN BERSAMA EN RAZAK OTHMAN DAN PUAN FATIMAH SHARAH

Oleh: Mustaffa Siraj

Senggarang, 23 Jun –  SMK Penghulu Saad  meneruskan tradisi pencapaian cemerlang dalam Festival Sains dan Teknologi daerah  Batu Pahat apabila memenangi pertandingan Bot Solar dan Cooking With Nature di pertandingan peringkat daerah bertempat di SMK Senggarang semalam.

Bagi pertandingan berkenaan, mereka berjaya menenggelamkan kehebatan sekolah-sekolah ternama seperti SMK Tinggi dan SMK Perempuan Temenggung Ibrahim.  Kejayaan ini adalah hasil kerja keras guru pembimbing yang telah bertungkus lums menyediakan pasukan sejak April lalu. Bagaimanapun bagi pertandingan kereta solar, SMKPS mendapat tempat ke empat.

PESERTA SMKPS BERGAMBAR KENANGAN DENGAN EN RAHIM LAMIN, PEGAWAI PELAJARAN DAERAH BATU PAHAT

Bagi pertandingan kereta solar, saintis muda dan parachute, diungguli oleh SMK Datuk Sulaiman, SMK Tinggi dan SMK Perempuan Temenggung Ibrahim.

Encik Razak Othman, Guru Penolong Kanan SMKPS, melahirkan rasa syukur atas kejayaan ini, kerana pada awalnya beliau melihat tanda-tanda kesukaran untuk mengekalkan kejayaan kerana saingan yang sengit. Beliau gembira atas komitmen semua guru pembimbing yang menjalankan persiapan rapi sebelum pertandingan. Malah kehadiran begitu ramai guru SMKPS menaikkan semangat para peserta sekolah  kita.

SEMUA GURU SMKPS DAN PESERTA BERGAMBAR KENANGAN SELEPAS PERTANDINGAN

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Encik Ab Rahim Lamin, Pegawai Pelajaran Daerah Batu Pahat disaksikan kira-kira 500 guru pembimbing dan peserta semua sekolah di Batu Pahat.

Pemenang-pemenang akan  bertanding di peringkat negeri pada 2 hingga 4 Julai bertempat di Pontian. Semoga kejayaan menjadi milik daerah Batu Pahat!

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s