HARI KOPERASI SMKPS DILANCARKAN HARI INI

PENGETUA SMKPS SEDANG MENYIRAM POKOK ORKID PADA GIMIK PELANCARAN

Oleh:  Mustaffa Siraj

PARIT SULONG, 25 Jun – Hari Koperasi peringkat SMK Penghulu Saat selamat dilancarkan hari ini, disempurnakan oleh Encik Mohsin Ibrahim di Dataran Kejat pagi tadi. Tema tahun ini ialah `Koperasi Membina Kesejahteraan Sejagat’.

Majlis dimulakan dengan pembacaan perutusan, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yasin, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Pembangunan Koperasi, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah ANGKASA, Prof dr Mohd Ali Bahrom.

SEORANG PELAJAR MENERIMA SUMBANGAN TABUNG KHAIRAT KOPERASI DARIPADA PENGETUA SMKPS

Majlis diteruskan dengan ucapan perasmian oleh Pengetua SMKPS. Beliau menghargai sumbangan yang telah diberikan kepada sekolah, termasuk melengkakan Bilik Panorama, sumbangan khairat kematian dan sumbangan kepada pelajar miskin tegar. Beliau turut memuji keuntungan Koperasi sebanyak RM14,000, satu jumlah yang agak besar bagi sekolah yang bilangan pelajarnya tidak begitu ramai. Pengetua tidak lupa memuji keupayaan penggerak koperasi, Puan Umi Kalsum Idham dan Puan Fatimah Sharah bt Hitam

ENCIK KHAMSULDIN MENERIMA CENDERAMATA DARI[PADA PENGETUA SMKPS

Sebagai gimik pelancaran , Pengetua telah menanam pokok bunga Orkid. Majlis diteruskan dengan penyampaian sumbangan khairat kematian, anugerah koperator terbaik dan hadiah kepada guru dan pelajar yang paling banyak membeli di koperasi.

Majlis diakhiri dengan nyanyian lagu koperasi, `Semangat Koperasi’.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s