MAJLIS RESTU ILMU SPM MENCETUS SEMANGAT PELAJAR SMKPS

ENCIK MOHSIN MENANDATANGI REPLIKA CEK SASARAN GPS


PARIT SULONG, 2 November – Majlis Restu Ilmu Pelajar Tingkatan 5 SMK Penghulu Saat selamat diadakan pagi tadi dan diharap dapat menyuntik 175 pelajar yang akan menduduki peperiksaan berkenaan pada tahun ini.

Majlis yang dirasmikan oleh Pengetua SMKPS, Encik Mohsin Ibrahim itu penuh inovatif dan kreatif. Dimulakan dengan ucapan waki pelajar, Nor Adihan Nor Azman, majlis diikuti ucapan wakil guru, Tuan Haji Sharuddin Shamsuri. Beliau mengingatkan para pelajar agar menghayati harapan para guru dan ibu bapa ke arah kecemerlangan dalam SPM.

HAJI SHARUDDIN SEDANG MENYAMPAIKAN UCAPAN


Video turut ditayangkan, antara lain menyentuh harapan dan doa para guru, imbasan kehidupan seorang insan sejak dilahirkan dan video bercorak motivasi ke arah kejayaan. Puan Umi Kalsum Idham antara penggerak utama penghasilan video berkenaan.

Pengetua kemudian berucap dan mengimbas apa yang berlaku sejak awal tahun, pesanan-pesanan sebelum peperiksaan dan ingatan agar mereka dapat mencapai keputusan cemerlang,sekurang-kurangnya seperti keputusan SPM 2011.

Sebagai gimik majlis, pelajar-pelajar telah membuang `undi’ di peti undi, iaitu memilih pusat pengajian tinggi awam yang akan mereka pilih jika mereka ke menara gading. Pengetua kemudian menandatangani cek replika bertulis Gred Purata Sekolah Sasaran Tahun 2012, iaitu 4.20. Majlis diakhiri dengan acara bersalam-salaman antara guru dan pelajar.

Encik Mohsin ketika ditemui melahirkan rasa puas hati akan perjalanan majlis yang berjaya dirancangan dengan baik oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling SMKPS. Beliau berharap semoga kejayaan bakal dimiliki oleh pelajar SPM SMK Penghulu Saat nanti.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s