MELANCONG KE SABAH

BERSAMA ANAK-ANAK BERSNORKEL DI PULAU  MANUKAN

BERSAMA ANAK-ANAK BERSNORKEL DI PULAU MANUKAN

Oleh: Mustaffa Siraj

Kunjungan saya  ke Sabah bersama keluarga  baru-baru ini  mengundang kegembiraan kerana sudah lama berhajat ke sana. Hajat kami dimakbulkan Ilahi.

Dengan pesawat MAS, kami mendarat di Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Saya tidak menyangka LTKK besar dan moden, tidak seperti yang dibayangkan, malah lebih besar daripada lapangan terbang Auckland, Palembang dan Medan.

Ada banyak tempat menarik di Sabah. Mula-mula kami  membelah banjaran Crocker untuk ke Kundasang, hampir tiga jam perjalanan dari Kota Kinabalu. Kami pergi ke Botanical Garden , terletak di kaki Gunung Kinabalu. Kami sampai diiringi hujan lebat dan suhu   yang dingin sekali. Pemandangan kurang jelas kerana berkabus.

Kami kemudian ke Ranau, iaitu pasar tamu Ranau dan kemudian ke Poring. Di situ begitu ramai insan berada di kolam air panas Poring. Kami pergi menapak ke Jambatan Gantung  (Canopy Walk) Poring. Sebelum itu kena kembara hutan terlebih dahulu.

BERJALAN DI JAMBATAN GANTUNG PORING

BERJALAN DI JAMBATAN GANTUNG PORING

Jambatan gantung Ranau berketinggian 90 meter dan sepanjang 185 meter. Memang terasa gayat kerana berada di atas pokok-pokok besar dan tali gantung itu  bergoyang-goyang!

Pada hari kedua, kami berjalan di sekitar Kota Kinabalu. Kami pergi ke pasar Gaya, Pasar Pilipina dan Pasar Raya Centre Point . Ada ramai pelancong di sana. Kami kemudian menaiki bot ke Pulau Manukan dan Sapi. Seronok bermandi manda , bersnorkel di air laut yang sungguh jernih dan dipenuhi ikan pelbagai warna.

Pada hari ketiga kami ke Beaufort untuk ke Kota Klias, dua jam perjalanan dari Kota Kinabalu. Di situ kami menaiki bot untuk melihat pelbagai binatang di kawasan sungai Klias yang merupakan hutan pokok bakau.

MONYET PROBOSCIS DI SUNGAI KLIAS

MONYET PROBOSCIS DI SUNGAI KLIAS

Yang menarik ialah monyet Proboscis, monyet berhidung panjang  yang unik. Haiwan ini hanya  makan daun  muda dan pucuk daun serta bulu berwarna kemerah-merahan. Pada sebelah malam, kami dibawa melihat kunang-kunang yang sungguh banyak pada pelbagai  pokok. Pemandangannya seperti pokok Krismas yang dihias lampu kelap-kelip.

Kami turut menyusuri bandar Kota Kinabalu berjalan kaki untuk melihat sendiri kehidupan di sana. Kami sentiasa didekati penjual jam, kamera dan pelbagai barang peribadi. Harganya memang murah, tetapi saya meragui kualitinya.

RUMAH TERBALIK DI TAMPARULI

RUMAH TERBALIK DI TAMPARULI

Kami tidak berkesempatan untuk meneroka negeri Sabah secara lebih menyeluruh. Tempat-tempat seperti Tawau,  Semporna,  Sandakan dan Kudat  di luar daripada jangkauan kami kerana jarak perjalanan yang jauh.

Apapun, kunjungan kami ke Sabah membawa seribu erti dan pengalaman menarik serta dapat memberi kepuasan. Insya Allah kami akan datang lagi pada masa depan!

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s