KURSUS PENGERUSI DAN SETIAUSAHA KELAB/PERSATUAN SMKPS

PEMIMPIN PERSATUAN SEDANG MENYIAPKAN TUGASAN

PEMIMPIN PERSATUAN SEDANG MENYIAPKAN TUGASAN

Parit Sulong, 8 Mac – Kursus pendek Pengerusi dan Setiausaha Kelab dan Persatuan SMKPS selamat diadakan petang tadi bertempat di Bilik Panorama SMKPS dihadiri 80 pemimpin pelajar dan 4 fasilitator Unit Kokurikulum SMKPS, iaitu Puan Hasniza, Cik Hajah Yusaida, Encik Norhisham dan Cik Siti Fariza.

TUAN HJ MUSTAFFA SEDANG MENYAMPAIKAN UCAPAN

TUAN HJ MUSTAFFA SEDANG MENYAMPAIKAN UCAPAN

Kursus dimulakan dengan ucapan Guru Penolong Kanan Kokurikulum SMKPS. Tuan Haji Mustaffa Siraj. Beliau menyentuh ciri-ciri pemimpin pelajar , tugas dan tanggungjawab para pemimpin persatuan, matlamat kokurikulum, pengiraan markah kokurikulum dan motivasi kokurikulum.

Seterusnya Setiausaha Kokurikulum, Puan Hasniza Hasnan, telah memperincikan tugas khusus pemimpin pelajar, termasuk pengurusan buku laporan dan pelbagai item yang diperlukan di samping arahan-arahan lainnya.

AJK UNIT KOKURIKULUM  SMKPS  DAN PESERTA BERGAMBAR KENANGAN

AJK UNIT KOKURIKULUM SMKPS DAN PESERTA BERGAMBAR KENANGAN

Kemudian, peserta telah diberi tugasan menyiapkan logo kelab masing-masing dan membuat carta organisasi. Mereka bertungkus lumus menyiapkan tugasan dengan menggunakan daya imaginasi serta kreativiti mereka.

Kursus berakhir jam 5.45 petang dan diikuti dengan sesi bergambar kenangan. Semoga para pemimpin pelajar dapat memenuhi aspirasi sekolah khususnya melaksanakan tugas dalam bidang kokurikulum.

-smkps

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s