SAMBUTAN MAULIDURASUL PERINGKAT SMK PENGHULU SAAT 2013

PERSEMBAHAN LAGU  NASYID YANG MEMIKAT HATI

PERSEMBAHAN LAGU NASYID YANG MEMIKAT HATI

Oleh: Mustaffa Siraj
Parit Sulong, 10 Februari -Majlis sambutan Maulidurasul peringkat SMK Penghulu Saat selamat dilangsungkan baru-baru ini di tiga venue, iaitu Dataran Kejat, surau dam dewan SMKPS.

USTAZ MOHD KAMAL SEDANG MENYAMPAIKAN CERAMAH

USTAZ MOHD KAMAL SEDANG MENYAMPAIKAN CERAMAH

Majlis dimulakan  acara di dataran kejat, iaitu dengan baacan Quran dan terjemahan oleh  dua orang pelajar tingkatan 4. Kemudian  Nor haziqah Tahiran telah menyampaikan kisah teladan yang menarik diikuti persembahan lagu-lagu nasyid oleh sekumpulan pelajar lelaki.

Kemudian majlis bersambung di surau untuk pelajar lelaki dan di dewan untuk pelajar perempun, iaitu ceramah Maulidurasul. Bagi pelajar lelaki, ceramah disampaikan oleh Ustaz Mohd Kamal Munasir, pegawai Pejabat Agama Batu Pahat.

CERAMAH UNTUK PELAJAR PEREMPUAN

CERAMAH UNTUK PELAJAR PEREMPUAN

Beliau banyak menyorot peribadi Rasulullah yang sungguh murni sesuai dengan tarafnya sebagai uswatun hasanah kepada sekalian manusia. Pada masa yang sama, beliau turut menzahirkan pesanan kepada para pelajar.

Antara pesanan beliau ialah supaya pelajar taat kepada kedua ibu dan bapa, rajin menunaikan ibadah kepada Allah, tidak melakukan zina, rajin menuntut ilmu dan  berusaha menjadi insan yang lebih baik di dunia ke arah kehidupan akhirat yang diberkati Allah.

ENCIK MOHSIN MENYAMPAIKAN CENDERAMATA KEPADA USTAZ MOHD KAMAL

ENCIK MOHSIN MENYAMPAIKAN CENDERAMATA KEPADA USTAZ MOHD KAMAL

Selesai ceramah, semua yang hadir dijamu makan nasi minyak, yang disediakan oleh guru-guru, staf sokongan dan pekerja swasta yang menjalankan aktiviti rewang sejak sehari sebelumnya.

Majlis berakhir jam 11.30 pagi.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s