PELANCARAN MINGGU ANTI DADAH

Oleh; Umi Kalsum binti Idham

Pelajar membawa watikah pelancaran untuk diserahkan kepada Tn. Pengetua

Pelajar membawa watikah pelancaran untuk diserahkan kepada Tn. Pengetua

PARIT SULONG, 11 Mac 2013. Majlis Pelancaran Minggu Anti Dadah telah diadakan bermula  seawal jam 7.20 pagi lagi. Majlis pada kali ini dilangsungkan secara sederhana tetapi meriah. Majlis yang dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Pauzan bin Wan itu diteruskan dengan ucapan perasmian oleh pengetua SMK Penghulu Saat , En Mohsin bin Ibrahim dan diikuti dengan gimik perasmian. Tuan pengetua dalam ucapannya merakamkan ucapan tahniah atas kelancaran majlis tersebut kepada semua pihak yang terlibat dan kepada pelajar-pelajar yang telah menempa kejayaan untuk sekolah.

En. mohsin bin Ibrahim melancarkan gimik perasmian

En. mohsin bin Ibrahim melancarkan gimik perasmian

Persembahan nyanyian oleh Kumpulan yang menggelar diri mereka Kreatif Akustik Band ternyata menghiburkan pelajar-pelajar dan guru-guru. Kumpulan tersebut juga mencipta lagu mereka sendiri untuk didendangkan sebagai lagu kedua yang bertemakan belia benci dadah. Persembahan diteruskan dengan persembahan deklamasi sajak oleh saudari Nurhaziqah binti Tahiran. Sepanjang minggu ini, pelbagai aktiviti akan dijalankan oleh Unit Bimbingan dan kaunseling bagi memupuk kesedaran dalam kalangan pelajar tentang bahaya dadah.  Minggu anti dadah pada tahun ini masih mengekalkan tema 1 Malaysia Membanteras dadah.

Persembahan Kreatif Akustik Band

Persembahan Kreatif Akustik Band

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in HEM. Bookmark the permalink.

1 Response to PELANCARAN MINGGU ANTI DADAH

  1. hanishanani says:

    menarik jugak idea skolah ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s