PELANCARAN BULAN BAHASA MELAYU

Image
ENCIK MOHSIN MEMOTONG PULUT KUNING SEBAGAI GIMIK PELANCARAN

Oleh: Mustaffa Siraj

Pelbagai usaha dilakukan oleh institusi pendidikan, khususnya sekolah-sekolah untuk memartabatkan bahasa Melayu dalam kalangan warga sekolah. Sejajar dengan itu, SMK Penghulu Saat,  Parit Sulong mengorak langkah dengan melancarkan Kempen Bulan Bahasa Melayu di perkarangan sekolah itu baru-baru ini.

Majlis pelancaran telah disempurnakan oleh Pengetuanya, Encik Mohsin Ibrahim di dataran sekolah berkenaan di hadapan 1,100 pelajar dan 70 orang guru.

Image

PERSEMBAHAN BICARA BERIRAMA OLEH PELAJAR TINGKATAN 4

Dalam ucapannya, Mohsin menyeru para pelajar supaya menghayati semangat dan iltizam pencinta bahasa zaman berzaman, yang gigih memartabatkan bahasa Melayu, termasuk  Tun Seri Lanang, Raja Haji, Pendeta Zaaba, Munshi Sulaiman dan A Rahim Kajai.

”Mereka semua telah menunjuk jalan memperkasa bahasa dan menjadi tanggungjawab pelajar untuk menggalas cabaran itu meskipun cabaran globalisasi semakin mencengkam kehidupan kita,” ujarnya.

Image

DEKLAMASI SAJAK GURU DAN PELAJAR

Simbolik pelancaran,  Mohsin telah memotong pulut kuning dan menandatangani plak Bulan Bahasa Melayu. Sebelum itu Ketua Panitia Bahasa Melayu, Ramlan Pit diiringi pasukan kompang telah menyerahkan plak dan pulut kuning berkenaan kepada Mohsin.

Sebagai pengisian majlis pelancaran, guru sekolah berkenaan Noor Haliza Md Saat dan pelajar, Haziqah Tahiran telah mendeklamasi sajak bertajuk ”Bahasa Melayu Dijulang Tinggi”. Seterusnya pelajar Tingkatan 4 telah mempersembahkan  bicara berirama yang  bertemakan kecintaan akan Bahasa Melayu.

Image

ANTARA GURU YANG HADIR DI MAJLIS PERASMIAN
Sepanjang program, pelbagai aktiviti diatur, antaranya pertandingan deklamasi sajak, forum remaja, pertandingan menulis esei, membaca berita, melagukan syair, drama Komsas, pidato dan bercerita.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s