MAJLIS PELANCARAN ETR PMR DAN SPM 2013

Oleh: Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

Parit Sulong, 5 April – Pelancaran ETR PMR dan SPM 2013 untuk SMK Penghulu Saat telah berjaya dilaksanakan di Dataran Kejat bermula jam 7.20 pagi.

Gimik perasmian ETR 2013

Majlis yang berlangsung selama 30 minit ini telah disaksikan oleh pelajar dan guru SMK Penghulu Saat. Majlis telah dimulakan dengan bacaan doa yang dipimpin oleh Ustaz Mohd Pauzan B. Wan. Hari Jumaat dipilih sebagai hari pelancaran bagi memohon keberkatan daripada Allah swt.

ucapan pengetua

Ucapan En. Mohsin B. Ibrahim, Pengetua SMK Penghulu Saat

Majlis diteruskan lagi dengan ucapan yang disampaikan oleh Tuan Pengetua, En. Mohsin B. Ibrahim. Beliau berharap sasaran ETR PMR iaitu 78% kelulusan dengan Gred Purata Sekolah (GPS) 2.51 dan ETR SPM iaitu 100% kelulusan dengan GPS 4.35 akan dapat direalisasikan pada tahun ini. Beliau mahu semua warga SMK Penghulu Saat terutamanya pelajar Tingkatan 3 dan 5 berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut.

Beliau berkata, pihak sekolah telah merancang pelbagai program dan aktiviti sepanjang tahun 2013 ini bagi merealisasikan hasrat tersebut. Seterusnya Tuan Pengetua merasmikan pelancaran ETR ini dengan melepaskan kereta control sebagai tanda kejayaan melepasi sasaran tersebut.

lafaz ikrar

Lafaz Ikrar oleh wakil pelajar SMK Penghulu Saat

Acara kemuncak ialah lakonan daripada pelajar Tingkatan 5 yang bertemakan “usaha tangga kejayaan”. Lakonan tersebut sangat berkesan dan mempunyai mesej yang baik iaitu setiap kejayaan perlu ada usaha yang bersungguh-sungguh.

lakonan pelajar

Lakonan pelajar yang mencuit hati dan sarat dengan pengajaran

Sebagai penutup, wakil pelajar membaca IKRAR dan diikuti oleh semua pelajar Tingkatan 3 dan 5. Semoga Allah memakbulkan segala hasrat dan impian SMK Penghulu Saat. Insya Allah.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s