PENTAQUE ANJURAN KEBIRU SMK PENGHULU SAAT

Oleh: Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

Image

Barisan guru yang menyertai pertandingan pentaque anjuran KEBIRU SMK Penghulu Saat.

Parit Sulong, 20 April – Kelab Bilik Guru (KEBIRU) SMK Penghulu Saat telah mengadakan perlawanan pentaque sebagai mengisi aktiviti guru-guru. Pertandingan tersebut telah dijalankan di padang sekolah yang melibatkan 8 kumpulan. Setiap pasukan di wakili oleh 5 orang pemain.

Image

Team yang diketuai Hj. Ramlan yang memakai baju berwarna kuning

Pertandingan ini melibatkan penyertaan seramai 40 orang guru  SMK Penghulu Saat yang sangat komited dalam apa jua aktiviti dan program yang dijalankan oleh kelab KEBIRU. Pentaque merupakan aktiviti sukan yang kedua selepas Boling yang  telah pun dilaksanakan pada bulan Februari yang lalu.

Image

Team yang diketuai oleh Hjh Fatimah Sharah bergambar kenangan

Menurut Pengerusi KEBIRU, Pn. Zaimah Bt. Sahar tujuan diadakan program seperti ini adalah untuk mengeratkan lagi hubungan silaturrahim di antara guru dan menghilangkan kepenatan setelah seharian bekerja di sekolah. Sekurang-kurangnya aktiviti ini dapat memberikan kepuasan  kepada guru-guru. Katanya lagi sebelum sambutan Hari Guru, KEBIRU akan mengadakan satu lagi pertandingan iaitu badminton yang akan diadakan pada awal bulan Mei.

Image

Team yang diketuai oleh Hj. Rahman Ithnin bergambar kenangan

Image

En. Roswadi B. Dagang bersahaja ketika membuat balingan

IMG_20130420_090735

Juara tahun lalu yang diwakili En. Mohd Khamsuldin B. Abd Wahab, En. Sahri B. Othman, Mazlita Bt. Masri, Siti Noraini Bt. Abd Rahman dan Saidatul terus unggul dengan mengekalkan kejuaraan selama dua tahun berturut-turut. Di peringkat kumpulan mereka telah memenangi 3 perlawanan kumpulan dengan kiraan mata 11-1, 11-7 dan 11-1.

Image

Balingan JUARA oleh En. Sahri b. Othman yang mengekalkan kejuaraan kedua berturut-turut

Image

Gaya hebat yang ditunjukkan oleh En. Razif B. Urif ketika membuat balingan

Image

Pn. Umi Kalsom B. Idham begitu serius melakukan balingan

 Di peringkat separuh akhir mereka memang 11-4 dan peringkat akhir mereka menang dengan kiraan mata 11-5.Manakala kumpulan yang di wakili oleh Md Azmi b.Ramli, Mohsin B. Ibrahim, Norasikin Bt. Adnan, Zaimah Bt. Sahar dan Norazah Bt. Abd Rahman sekadar berpuas hati sebagai Naib Johan.

Image

Pn. Norasikin bt. Adnan fokus membaling bola pentaque sambil diperhatikan oleh Pengetua, en. Mohsin B. Ibrahim

Pertandingan berakhir pada pukul 12.30 tengahari dan hadiah akan disampaikan semasa sambutan Hari Guru nanti. Semoga program seperti ini akan dapat diteruskan lagi pada masa-masa akan datang.

Image

Kedudukan bola pentaque yang sukar digugat oleh pihak lawan

 -SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s