JEREBU YANG MEMBIMBANGKAN

Image

Pandangan jerebu dari  bangunan tingkat 3 SMK Penghulu Saat

Oleh: Mustaffa Siraj

Batu Pahat, 22 Jun – Situasi jerebu yang membimbangkan telah menimbulkan pelbagai masalah kepada sekolah, masyarakat dan negara. Situasi pada hari ini (Sabtu 22 Jun) tidak banyak berubah dan jarak penglihatan juga hanya kira-kira 200 meter.

Pada hari Khamis dan Jumaat (20-21 Jun), sekolah-sekolah di Muar, Batu Pahat dan Pasir Gudang telah diarahkan bercuti kerana bacaan Indeks Pencemaran Udara berada di paras melebihi 300, iaitu tahap bahaya.

Keadaan demikian menyebabkan pelbagai aktiviti yang dirancang oleh pihak sekolah  dan pertubuhan luar tidak dapat dijalankan. Misalnya majlis hari terbuka, kejohanan olahraga, sukan kecil dan aktiviti pendidikan jasmani. Terkini, Festival Sains dan Teknologi peringkat negeri Johor yang dijadualkan minggu depan, telah dibatalkan.

Fenomena jerebu ini dikatakan berpunca daripada pembakaran hutan dan pembersihan kawasan untuk dijadikan kawasan perladangan.  Di Indonesia, kawasan  Riau, Bengkalis , Dumai dan Pekan Baru telah ,mengalami kebakaran hutan. Menerusi satelit, terdapat 101 titik panas di kawasan yang dinyatakan. Angin telah menerbangkan asap ke  pantai barat Semenanjung Malaysia dan Singapura. Semalam, IPU di Singapura mencecah 400.

Situasi yang dijangka kembali stabil esok, dijangka tidak menjadi. Hal ini kerana menurut Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Metereologi Malaysia, Dr Mohd Rosaid Che Abas, angin ribut Tropika Bebinca yang berlaku di Sumatera dijangka membawa tiupan angin itu ke semenanjung Malaysia hingga Rabu depan ( 26 Jun)

Menurut Felo Forum Indonesia bagi Alam Sekitar, Encik Zenzi Suhadi, pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang berkaitan jerebu amat lemah di Indonesia, hinggakan pengusaha ladang berani membakar hutan secara terbuka tanpa diambil tindakan.

Kehadiran angin monsun barat daya (Jun hingga September) dijangka menambah parah masalah jerebu ini. Hal ini kerana angin monsun itu kering dan tidak membawa hujan. Maka asap jerebu akan dari kawasan titik panas akan tersebar luas ke kawasan lain, dan ketiadaan hujan memungkinkan seluruh semenanjung Malaysia  menerima kesan buruk. Menurut Jabatan Alam Sekitar, ada kemungkinan masalah jerebu ini akan berterusan sehingga September, iaitu kewujudan angin monsun timur laut yang biasanya membawa hujan lebat.

Usaha pembenihan awan untuk menghasilkan hujan yang mahu dijalankan oleh Malaysia, Indonesia dan Singapura  seperti yang sedang dirancang, perlu disegerakan. Tindakan tegas terhadap mereka yang membakar hutan perlu diambil segera. Malah di negara  kita, berdasarkan rakaman satelit, terdapat 11 titik panas. Pesalah perlu dihukum.

Bagi mengurangkan kesan jerebu kepada kita, banyaklah minum air masak dan kurangkan aktiviti luar. Pakailah topeng jerebu untuk menutup telinga dan mulut. Kita tidak mahu masalah kesihatan yang meruncing akan mengancam kesihatan rakyat umumnya.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s