USTAZAH NORHIDAYATI MOHD NOR BERTUKAR KE TERENGGANU

Ucapan Ustazah di majlis meraikannya

Ucapan Ustazah di majlis meraikannya

Oleh: Mustaffa Siraj

Setelah berkhidmat selama 8 tahun sebagai pendidik di SMK Penghulu Saat, akhirnya Ustazah Norhidayati Mohd Nor bertukar ke SMKA Kuala Abang, Dungun bermula minggu depan.

Beliau diraikan dalam satu majlis perpisahan yang ringkas tetapi bermakna di Bilik Panorama hari ini. Pengetua SMKPS menghargai jasa dan peranan beliau dalam menjayakan agenda sekolah. Cikgu Khamsuldin dan Puan Umi Kalsum pula mendeklamasikan sebuah sajak yang menyentuh keprihatinan, kesungguhan dan pelbagai perkara berhubung Ustazah Norhidayati.

Cikgu Khamsuldin dan Puan Umi mendeklamasikan sajak

Cikgu Khamsuldin dan Puan Umi mendeklamasikan sajak

 

Graduan Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia tahun 1999 ini mula berkhidmat di SMKPS pada 3 Januari 2006. Sepanjang bertugas di sini, beliau banyak membantu bidang pendidikan Islam, khususnya pengurusan Imam Remaja dan majlis keagamaan. Beliau juga pernah menjadi guru pemimpin Persaatuan Puteri Isla.

Beliau telah mohon untuk bertukar sebanyak 15 kali, namun baru kali ini berjaya. Maka dapatlah beliau kembali ke kampung halaman untuk bersama suaminya, Mohd Fadhli Omar beserta lima orang anaknya.

Ustazah Siti Nur (Panitia Pendidikan Islam) menyampaikan cenderamata kepada Ustzh Norhidayati

Ustazah Siti Nur (Panitia Pendidikan Islam) menyampaikan cenderamata kepada Ustzh Norhidayati

Semasa ditemui, beliau melahirkan rasa sedih kerana meninggalkan SMKPS yang telah serasi dan sebati kemesraan. Namun,dalam masa yang sama, beliau gembira untuk bersama keluarga tercinta. Beliau tidak lupa mendoakan SMKPS terus maju dan jaya.

Sidang Blog SMKPS mengucapkan selamat berjaya kepada beliau. Terima kasih diucapkan atas segala jasa dan bakti selama ini.


-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s